Goudwinningsactiviteiten te Brokopondo Centrum en langs de weg naar Atjoni stopgezet

Delegatie ministerie van NH bezoekt in kader ordening goudsector Brokopondo

In het kader van ordening van de goudsector heeft een delegatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen woensdag 30 september een veldbezoek gebracht aan Brokopondo Centrum. De delegatie bestond uit onder andere de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, general manager van de Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Wilson Balansi, en beleidsadviseur René Pika, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname.

Het bezoek is afgelegd om te controlerem of de goudzoekers de mijnen nabij de hulpdammen van de Afobaka waterkrachtcentrale conform de gemaakte afspraken hebben verlaten, maar ook om ze te informeren over het te voeren mijnbouwbeleid. 

In een eerder stadium waren de activiteiten rond de hulpdammen in het zogenoemde ‘No Go’- gebied dat Staatsolie toebehoort, reeds door de OKGS stopgezet. Ook hebben de goudzoekers hun pijnpunten besproken met de delegatieleden.

Volgens de NH-bewindsman is geconstateerd dat er nog steeds goudwinningsactiviteiten nabij de VOJ- school te Brokopondo Centrum en de weg naar Atjoni worden ontplooid, die de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen in gevaar brengen. Die werkzaamheden zijn nu stopgezet en is voorkomen dat de infrastructuur en veiligheid van de lokale gemeenschappen verder in gedrang is gekomen.

Tijdens het oriëntatiebezoek zijn diverse gesprekken gevoerd met de lokale bewoners, met als uiteindelijk doel een forum te bieden aan de kleinschalige goudzoekers van Balingsoela en omgeving. 

De regering stelt met voortvarendheid te willen werken aan de ordening van de sector. Met de nieuwe visie zal de goudindustrie in het binnenland inzichtelijk worden gemaakt en dat zal op korte termijn moeten resulteren in adequate inning van middelen voor de Staat. Binnen afzienbare tijd zal ook het Marowijne-, Lawa- en Tapanahonigebied worden bezocht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: