Staatshoofd Chan Santokhi in Nickerie: “Presidenten Suriname en Guyana hebben zich gecommitteerd voor brug over Corantijn”

Voor zijn vertrek uit het district Nickerie heeft President Chan Santokhi een persconferentie belegd in Nieuw Nickerie, de hoofdplaats van Nickerie. Het staatshoofd werd geflankeerd door de vicepresident, Ronnie Brunswijk. en dc Senrita Gobardhan. Ook een tiental ministers uit het kabinet van de regering Santokhi-Brunswijk, waaronder de ministers Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, Gracia Emmanuel van Regionale Ontwikkeling & Sport, Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Riad Nurmohamed van Openbare Werken, Amar Ramadhin van Volksgezondheid, Krishna Mathoera van Defensie en Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, waren aanwezig.

President Santokhi heeft eerst een uitgebreide uiteenzetting gegeven van het beleid en de eerste dagen van de nieuwe regering. De president heeft de financiële situatie en de druk op staatsfinanciën aangekaart. President Santokhi heeft duidelijk gemaakt dat lokale bedrijven zich moeten klaarmaken voor de aanstaande olie-industrie. “Onze bedrijven moeten de internationaal geldende normen halen. Het staatshoofd ging ook in op de kwestie van de bananenindustrie. Wij werken dag en nacht. Als nieuwe regering moeten wij nagaan hoe wij het betalen. We zijn direct begonnen. We gaan bezuinigen op uitgaven en personeelszaken. Hoe moet ik personen betalen als er een missive is en voor de rest geen stukken?” Verder gaf de president aan dat de president-commissarissen van parastatale bedrijven uitgenodigd zijn geworden voor overleg met de president. “De meeste zijn verlieslatend. Wij moeten ze winstgevend maken en hebben technische bijstand van de IDB opgeroepen”. 

Lokale kwesties

Na de uiteenzetting van de president kreeg de lokale media de gelegenheid om vragen te stellen. De verschillende vakministers gingen ook in op vragen hun ministerie betreffende. Over FAI gaf Santokhi aan dat inderdaad de helft van de productie als afval wordt vernietigd. Er kan een heleboel daarmee gebeuren. Op de kwestie van Staatsolie en de olie-industrie gaf de president aan “als er haast gemaakt wordt gaat Suriname in 20 jaar tijd 50 miljard dollars aan inkomsten hebben vanaf 2024”. “Wij gaan dit jaar al starten om Surinaamse bedrijven klaar te maken om aan de internationale normen te voldoen. Die markt krijg je niet als je de normen niet haalt. Er zullen boorplatforms zijn nog geen 100 kilometer van Nickerie. Die hebben voedselleveranties nodig. Je moet als bedrijf ready zijn om daar te concurreren.  We zullen ook een sociaalmaatschappelijke discussie starten hierover van het jaar al. Wij hebben grote projecten geïdentificeerd. De presidenten van Suriname en Guyana hebben zich al gecommitteerd voor een  brug over de Corantijn. Er zijn werkgroepen die frequent overleg hebben. Verder moet de lokale airport geüpgraded worden. Dat moet als exportpunt van groente en fruit dienen. Coronie, Saramacca en Nickerie kunnen dan de aanleverdistricten worden.”

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: