Samson kritisch over jaarrede

De econoom tevens jurist Guillermo Samson blikt kritisch terug op de jaarrede. Het stoppen van subsidies aan de EBS is noodzakelijk, maar ondersteunende maatregelen ontbreken nog, merkt Samson op. De econoom verwachtte maatregelen om de productiesector te stimuleren en nieuwe bedrijven van de grond te krijgen, zodat er na een investering kon worden verdiend. Voor Samson is dit een belangrijk punt, omdat Suriname een antwoord moet vinden op haar afhankelijkheid van importgoederen. Een devaluatie is iets wat Samson niet uitsluit, omdat goud en deviezen nodig zijn om de munt te ondersteunen. “Wie geld nodig heeft en dit bij de bank niet kan krijgen, gaat naar de zwarte markt waar vraag en aanbod een rol spelen. En dan speelt depreciatie een rol, want dat is dan de werkelijke koers”, zegt Samson. Depreciatie is wanneer de SRD in waarde daalt ten opzichte van een andere valuta.

Productiesector

Samson wijst op het tekort aan kader in de productiesector. “Je zal daarom investeerders moeten aantrekken.” Het is van belang dat er weer in kader wordt geïnvesteerd om deze op te leiden. Samson noemt Guyana als voorbeeld, waar de Verenigde Staten overeenkomsten hebben getekend met ons buurland om te investeren. “Ook in Brazilië en Columbia zal er worden geïnvesteerd.”

Belangrijk is om ook naar onze vrachtkosten te kijken. “Onze luchtvrachtkosten zijn te duur, overal vraagt men 1 USD per kilo, maar in Suriname is dat 2 USD. Het gevolg is dat landen als Santo Domingo ons uit de markt prijzen als het bijvoorbeeld gaat om de export.” Ten aanzien van het bedrijfsleven had Samson een realistischere begroting verwacht. De econoom wijst erop dat in deze moeilijke tijd bedrijven over de kop kunnen gaan als hard wordt gesteld dat de belastinggelden geïnd moeten worden. Maatregelen op welke manier bedrijven voor vrijstellingen in aanmerking komen, heeft de econoom niet vernomen.

IMF
Over een eventuele gang naar het IMF wijst Samson erop dat deze organisatie zal aandringen op saneringen. “Met nagenoeg het grootste ambtenarenkorps ter wereld zullen die 25.000 tot 30.000 ergens anders werk moeten vinden. Het op georganiseerde en gestructureerde wijze stimuleren van de productiesector is noodzakelijk. Dit gaat gepaard met tijd en geld. Als saneren van het overheidsapparaat een voorwaarde wordt van het IMF, dan zal het waarschijnlijk aangeven dat de maatregelen van Suriname niet ver genoeg gaan.”
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: