Minister Ramadhin gaat in op actuele luchtverkeer situatie met Nederland

Ramadhin zeer bezorgd over verslappen naleven Covid-maatregelen door burgers

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is donderdagmiddag in een ingelaste spoed persconferentie uitgebreid ingegaan op de nieuwe situatie rond het vliegverkeer vanuit Nederland naar Suriname.

Ramadhin: ‘Er is een gewijzigd beleid met betrekking tot de route Paramaribo-Amsterdam vice versa. Voorheen hoefde niemand uit Nederland in quarantaine, maar door een toename van het aantal Covid-19 besmettingen in Nederland moet je naar de zaak kijken, evalueren. Er zijn deze week verontrustende cijfers in Nederland. We kennen de band met Nederland, er zijn vrij veel belangen aan beide kanten, we houden daar rekening mee. Maar, uw veiligheid als burger is het allerbelangrijkste voor de regering. We nemen geen onnodig risico.’

‘In dat kader is besloten, dat een ieder die tot en met 3 oktober uit Nederland naar Suriname komt, verplicht in zelfquarantraine moet, mensen zijn zelf verantwoordelijk. Morgen, vrijdag, landt een vlucht uit Nederland. Mensen moeten bij aankomst in Suriname een adres en telefoonnummer overhandigen waar en waarop zij te bereiken zijn. Jet Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, en het NCCR – Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing – gaan regelmatig inspecteren op de opgegeven adressen.

Indien familie morgen landt dan is het toegestaan om die op te halen onder met eigen vervoer verzorgd door een persoon met een mond-/neuskapje op.’

In de periode 4-12 oktober moet iedereen uit Nederland een negatieve Covid-19 test overleggen, niet ouder dan 48-72 uur. Zo’n test moet worden overleg bij het instappen op Schiphol. Voor kinderen onder de 12 jaar is zo’n negatieve test niet vereist, zei Ramadhin.

‘Wie van 4-12 oktober uit Nederland arriveert moet zelf betalen voor de quarantaine opvang in een lokaal hotel. Reservering van een hotelkamer is vereist. Ook een reisverzekering waarin een Covid-bepaling is opgenomen is vereist en indien dat niet mogelijk is dan dient de persoon die vanuit Nederland komt en Covid-19 besmet raakt de daarmee gepaard gaande kosten zelf te betalen.’

Vanaf maandag 12 oktober, gedurende 2 weken, mogen alleen repatrianten, die nog steeds moeten voldoen aan de voorwaarden, naar Suriname reizen. Ramadhin: ‘Voor essentiële beroepsgroepen en diplomaten is een protocol opgesteld met specifieke richtlijnen om Suriname te bezoeken.’

Aan het einde van de persconferentie sprak minister Ramadhin zijn grote bezorgdheid uit over het verslappen van het naleven van de Covid-19 maatregelen in de samenleving. Hij zei zelf voorbeelden hiervan te hebben gezien en zal bij een eerstvolgende persconferentie foto’s tonen van groepen die de maatregelen negeren.

‘We zien dat de samenleving weer aan het verslappen is. We zijn dat mensen recreatief aan het voetballen zijn, dat mensen voor winkels rondhangen zonder mondkappen. Nog steeds lopen er personen rond die uw gezondheid in gevaar brengen. Laten we kritisch blijven en kijken naar onze eigen samenleving. Ik merk vooral bij winkels dat vooral mannen daar rondhangen. Het lijkt een mannenprobleem. Mensen beseffen niet dat het gevaar nog niet is geweken.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: