Luchtruim weer open, goede timing?

In een periode waarbij het Coronavirus weer toeneemt in Nederland zijn een aantal personen niet direct enthousiast dat er weer passagiers vervoerd mogen worden tussen Nederland en Suriname. Een man op straat schrikt wanneer hij hoort dat er weer gevlogen gaat worden vanuit Amsterdam naar Paramaribo. De ondervoorzitter van DA’91, Romeo Stienstra, tevens piloot, is op het eerste gezicht licht positief over het voornemen. Hij geeft daarbij echter aan dat pas achteraf beoordeeld kan worden of de voorzorgsmaatregelen voldoende effectief zijn geweest.

Timing

“De vraag in deze is wel of de timing van het besluit zo gelukkig is, nu code rood geldt in Nederland. Het is juist Nederland die open gaat, terwijl Amerika juist dicht blijft. Vreemd is ook dat de openstelling niet wederzijds is. Nederland opent haar luchtruim namelijk niet voor Suriname”, merkt Stienstra op. De president heeft eerder aangegeven dat de vervoercapaciteit verminderd moet worden. Dat zou kunnen betekenen dat er voor de vliegmaatschappijen hogere operationele kosten zullen zijn.

Protocollen
De ICAO heeft vastgesteld dat er veilig gevlogen kan worden met een nagenoeg normale bezetting, waarbij de passagiers met in achtneming van de protocollen instappen na het tonen van een recente negatief testresultaat. Stienstra wijst ook op het commerciële aspect van een vlucht. “En het wordt natuurlijk ook een uitbreiding op de reeds bestaande uitdaging, om wel met passagiers naar Suriname te vliegen, terwijl op de terugtocht geen commerciële vluchten mogelijk zijn. Op zich geen logische operationele actie”, benadrukt hij.

Port health locaties

De politicus zet daarom dan ook net als de man op straat vraagtekens bij de beslissing, waarvoor er nog veel huiswerk lijkt te zijn. Stienstra noemt ook het aantal van 8 port health locaties, waar aangekomen passagiers doorheen moeten en wijst op de wachttijden die hierdoor ontstaan wanneer je net bent geland met een paar honderd personen.


Opvangcapaciteit

Een ander punt is dat de opvangcapaciteit in Suriname al gauw zijn maximum bereikt als beide maatschappijen, KLM en SLM, passagiers aanvoeren uit Nederland. “Als je dan 10 dagen in quarantaine moet, wanneer is dan de volgende vlucht?”. Bij een volle quarantainebezetting kan er namelijk geen toestel meer landen met passagiers.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: