Eerste schooldag: geen schoolvervoer, geen NVB

Het schooljaar 2020/2021 is vandaag ingegaan zoals Onderwijsminister Marie Levens beloofd had. Hoeveel leerlingen en leraren de scholen kunnen bereiken, is nog de vraag. De problematiek rond het busvervoer is namelijk nog intact: er is geen schoolvervoer, geen NVB. De overheid heeft bij hen de betalingsachterstanden nog steeds niet ingelopen, evenmin is er voldaan aan de eis om de salariëring van de schoolvervoerders en bus- en boothouders van het NVB te verhogen naar aanleiding van de exorbitante benzineprijs. Ook de belofte van de minister om de PLO-tarieven drastisch omlaag te brengen voor de scholieren, heeft vooralsnog geen vorm gekregen.

Minister Levens beseft desalniettemin dat busvervoer voor scholieren en subsidie geen losstaande zaken zijn. Maandag garandeerde zij dat men mag rekenen op subsidie, alhoewel het niet duidelijk is op welke manier dat moet gebeuren. De minister denkt deze week een oplossing te vinden. Aangezien NVB en schoolvervoer niet beschikbaar zijn, is de verwachting dat de leerlingen en leraren gebruik gaan moeten maken van de particuliere bussen. Er is overigens veel kritiek op het particulier busvervoer. Zo beweren critici dat de Covid-regels niet worden nageleefd: er worden meer dan 22 personen vervoerd, er wordt naast elkaar gezeten, de mondkapjes worden weggehaald en de handen worden niet ontsmet.

Rawien Bajnath van PLO zegt aan Dagblad Suriname dat hij dergelijke verwijten ook heeft gehoord. Hij is van mening dat de overheid inderdaad moet optreden als de regels overtreden worden. Echter vindt hij dat dit niet alleen moet gelden voor de buschauffeurs, maar ook voor de passagiers. “Het lijkt alsof men alleen de buschauffeurs ziet. Ook de passagiers moeten aangepakt worden. Een chauffeur dient op het verkeer te letten, hij kan dus niet constant kijken wie de regels wel en niet naleeft”, aldus Bajnath. Met PLO is er vooralsnog niets overeengekomen om gratis vervoer voor scholieren te bewerkstelligen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: