52 Personen gedecoreerd door president Santokhi in kader 100-jarig bestaan SVB

President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag in verband met het 100-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) 52 burgers gedecoreerd. Het gaat om voorzitters van de lidbonden en prominenten binnen de voetbalsport. Het staatshoofd sprak van een geweldige mijlpaal voor de Surinaamse voetbalsport, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

De president bracht een ode uit aan de oprichters, besturen en leden van de organisatie, die het mogelijk hebben gemaakt dat deze organisatie een belangrijke rol vervult in de maatschappij. Door de Covid-19 situatie kon het Franklin Essed Stadion niet op feestelijke wijze in gebruik worden genomen met het spelen van een interlandwedstrijd.  Het staatshoofd memoreerde de topprestatie van de nationale selectie door zich vorig jaar te plaatsen voor deelname aan de Concacaf Gold Cup. Binnen de Nations League werd Surinames aanvaller Gleofilo Vlijter gekroond als topscorer. 

De Covid-19 pandemie heeft ook het voetbal getroffen, terwijl de nationale selectie internationale verplichtingen binnen de Concacaf en FIFA heeft. Met het ministerie van Volksgezondheid is een special Covid-19 protocol ontwikkeld zodat de selectie zich kan voorbereiden voor deelname aan die wedstrijden. Volgens president Santokhi is het noodzakelijk dat de trainingen zo spoedig mogelijk worden opgepakt en gefaseerd zullen worden opgebouwd. Binnen de regering staan sport en topsport hoog op de politieke agenda, stelde de president. 

De regering draagt de SVB en de voetbalsport een warm hart toe en ondersteunt de organisatie in haar streven haar doelen te bereiken, zoals deelname aan de komende WK kwalificatiewedstrijden en plaatsing voor de eindronde in 2022 in Qatar, sprak Santokhi. ‘Het is niet alleen een droom van de SVB, maar ook een droom van de regering en de gehele samenleving’, merkte het staatshoofd op. ‘Door het juiste beleid te voeren, hard te werken en het bundelen van alle beschikbare talenten kan deze droom uitkomen.’

Wet wordt ingediend inzake Surinaamse nationaliteit voor buitenlandse topsporters van Surinaamse afkomst

Er zal door de regering een ontwerp wet worden ingediend die het mogelijk moet maken dat buitenlandse topsporters van Surinaamse afkomst die voor ons land willen uitkomen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit verkrijgen. Deze wet wordt nog deze maand ingediend bij De Nationale Assemblee. De regering erkent, dat Suriname er veel voordelen aan kan hebben vandaar dat deze wet aan het parlement wordt aangeboden. 

Bouw nieuw André Kamperveen Stadion

De wens die de SVB ook heeft uitgesproken is, dat de 20% vermakelijkheidsbelasting op toegangskaarten zal worden aangepast, speciaal om de voetbalsport te bevorderen. De regering is ook gevraagd om de bouw van een nieuwe André Kamperveen Stadion te ondersteunen. Dit stadion zal gebouwd worden met financiering uit de kredietlijn van India. Inmiddels heeft de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het traject om deze kredietlijn aan te spreken opgestart en ingediend. Dit project zal binnen deze regeerperiode met de SVB gerealiseerd worden, aldus president Santokhi. 

Suriname heeft niet alleen topvoetballers afgeleverd, maar op clubniveau hebben teams als Robinhood, Transvaal, Inter Moengo Tapu en Leo Victor ons land positief op de kaart geplaatst.

President Santokhi vond het een voorrecht om enkele leden die voorgedragen zijn door de SVB te mogen huldigen.

SVB-voorzitter John Krishnadath zei de regering dankbaar te zijn voor de erkenning aan de 52 personen. Ook is hij blij, dat de regering de garantstelling heeft gegeven voor de nieuwbouw van het André Kamperveen Stadion. Dit demonstreert volgens de voorzitter, dat de regering alle geloof heeft in de SVB. Hij wil ook lokaal voetbal op alle niveaus naar een hoger plan tillen en de sport professionaliseren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: