Adhin noemt reden president voor 100% devaluatie SRD ‘triest’

‘Het volk verarmt en crepeert’

Ashwin Adhin, NDP-parlementariër en ex-vicepresident, vindt het triest dat president Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn jaarrede de recente devaluatie van de SRD met ruim 100% verdedigd heeft door te stellen dat dit gedaan is om zekerheid en rust te geven aan het bedrijfsleven en de banken. “Het is triest als je zegt dat het komt, omdat de banken en het bedrijfsleven zekerheid en rust willen hebben en dat daarom de devaluatie er is. U begrijpt dan als het volk verarmt en crepeert, omdat die koers nu tweemaal is, dan kunt u als regering dit niet verkopen”, benadrukt de ex-vp. De geraamde overheidsinkomsten voor het dienstjaar 2021 zijn geworden SRD 15.349.200.000. De geraamde uitgaven bedragen in totaal SRD 22.141.600.000. Het begrotingstekort is SRD 6.792.400.000. Dit tekort is gelijk aan 19.7 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De bedragen zijn fors opgelopen sinds de unificatie van de wisselkoersen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Bij Adhin komt dit niet als een verrassing over, omdat volgens hem haast jaarlijks er al sprake was van een fors begrotingstekort. “Als je inkomsten uit 2014 uit bauxiet en goud wegvallen, dan verwacht je dit. De regering geeft ook toe dat zij gaat moeten lenen. Zo is het altijd ook voorheen geweest. Als de regering het begrotingstekort aanpakt, leent op de juiste manier en betalingsbalanssteun zoekt en wat ontwikkelingsfinanciering erin zet, dan kunnen ze het ver schoppen”, benadrukt Adhin, die het betoog van het staatshoofd als ‘redelijk’ typeert. De eerdere verwijten aan de regering Bouterse-Adhin ziet hij als een ‘teken van zwakte en bovendien kleingeestig’.

Openstellen luchtruim creëert gevaar voor tweede Covid-19 golf

De bezorgdheid van de NDP-fractie blijft volgens Adhin uiteindelijk op de bestrijding van Covid-19. “U kunt niet zeggen dat u de testen opvoert en dan nemen besmettingen toe. En dan doe je minder testen en dan gaan het aantal besmettingen omlaag. We hebben vaker gevraagd om de cijfers”, benadrukt de parlementariër. Vooral het recente besluit om de grens via de lucht weer open te stellen voor rechtstreeks (commercieel) personenverkeer uit Nederland, baart Adhin veel zorgen, te meer met de recente golf aan besmettingen in het Europees land. “Waarom gebeurt dat? Wilt u dat er een tweede golf komt? En dan komt er nog een grace periode voor mensen om in quarantaine te gaan. Dat is gevaarlijk, want straks krijg je weer een situatie. Dus dat is wat ons bezighoudt”, aldus Adhin. De eerste Covid-19 besmettingen in Suriname in maart waren importgevallen.

Betwijfelt mogelijkheid US$ 2 miljard voorschot uit olievondsten

President Santokhi wil US$ 2 miljard gaan lenen met de olievondsten voor de kust als onderpand. Volgens Adhin is de olie-business een heel riskante sector. “Of je daaruit voorschotten zal kunnen halen dat US$ 2 miljard is, betwijfel ik. Maar je moet elke kans nemen en de regering moet het maximale benutten aan de kansen die zij hebben. We kijken uit naar de uitvoering”, aldus Adhin. Hij voegt eraan toe dat de overige inkomsten hetzelfde zijn gebleven, zoals voorgaande jaren. Op de begroting bedragen de opgebrachte leningen en schenkingen SRD 4.801.900.000. “Wij hebben 10 jaren in de regering gezeten en de moeilijkste keuzes moeten maken. Dus zij moeten nu ook moeilijke keuzes maken. Wie is een betere partner dan iemand die daar 10 jaren gezeten heeft? Tot februari 2020 was alles stabiel. 2½ jaar was de koers stabiel tussen 7 en 8 en er was geen case van corruptie. Plotseling komt er een case van de Centrale Bank en men zegt dat er 10 jaren lang sprake was van corruptie. Zo werkt het niet. Dus stop the blame game”, aldus de ex-vicepresident.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: