Wat vindt u, de burger? Bent u in staat een verhoging van het EBS- en SWM-tarief maandelijks te voldoen?

Veel burgers zijn van oordeel dat regering geld elders moet zoeken en niet weer bij de burger

Binnenkort zal de rekening voor het water- en energieverbruik omhooggaan. Het SWM- en EBS-tarief gaan de lucht in. Denkt de regering soms dat de burger, u, dat nog kan opbrengen? Dagblad Suriname peilde op zijn Facebookpagina de mening van de burger en vele tientallen hebben gereageerd. Hieronder een willekeurige selectie uit de vele reacties.

Chequita vindt verhoging van het watertarief geen probleem, ‘maar stroom wel’. ‘Beste oplossing is dat elke EBS-medewerker, staflid of niet, de normale rekening betaalt, zoals elke burger en niet maar 10 procent. Deze mensen gebruiken juist overmatig veel stroom en wij maar bezuinigen.’

‘We leveren al genoeg in’

Volgens Angela is ‘ons salaris al niets meer waard, laat staan als dit nog erbij komt, w’o dede, benzine is al verhoogd, we leveren al genoeg in, misschien moet de EBS gaan bezuinigen op zijn dagelijkse kosten en niet direct alles verhalen op de consument’.

Soedesh stelt zich op het standpunt, dat ‘het volk niet meer kan inleveren’. 

‘Ons salaris stelt al niets voor, dan willen ze alles verhogen. Vanwege de Covid-situatie hebben vele bedrijven verlies geleden of heel weinig winsten gemaakt, waardoor ze dit jaar ook geen verhoging kunnen geven aan hun werknemers. Hoe gaan we uitkomen?’, vraagt Noorah zich af. 

‘Wij betalen al de stroomrekening van de EBS-medewerkers’

Chander schrijft als reactie: ‘Het is enorm lastig om steeds als burger extra belast te worden. Vooral wanneer we weten dat mismanagement hoogtij viert binnen de EBS, nota bene moeten wij als burgers de stroomrekening van de EBS-medewerkers betalen, omdat ze speciale privileges hebben’.

Monica: ‘No mang, overal op de wereld wordt rekening gehouden met Covid en komt de regering het volk tegemoet. Alleen in Suriname is er verhoging op verhoging, vreemde zaak. Ik denk aan velen die op dit moment geen baan hebben.’

Volgens Makhaisingh gaat het te ver. ‘Waarom zoekt de regering het geld van de burger, terwijl de grote pieten dubbel en dwars met gigantische salarissen worden verrijkt? Mensen die thuis zitten en geld ontvangen voor het niks doen?’

Ook Radjes vindt het ‘geen goed idee’. ‘Begin de dubbele salarissen waarvoor niet gewerkt wordt af te schaffen, haal de belastingen uit de informele sector, laat de EBS zelf kookgas importeren zonder tussenkomst van derden, met een staatsgarantie’.

‘Laten zij ons, als arme burger, liever een zware doses morfine toedienen’

Ann reageert heel somber: ‘Vraag aan de landbestuurders voor mij om een heel huishouden te draaien met een minimaal loon van SRD 1.500 per maand. En als er nog gepland wordt om het EBS- en SWM-tarief te verhogen, laten zij ons, als arme burger, liever een zware doses morfine toedienen.’

Prewien: ‘Ik denk niet dat de samenleving dit nog kan opbrengen, althans niet zonder voorwaarden. De regering moet eerst werken om de SWM en EBS gezond te maken; is er geen sprake van overtollig personeel? Teveel privileges?’ 

Sita vraagt zich af waarom ‘wij burgers met een SRD 2.000 tot SRD 3.000 moeten uitkomen, waarom het salaris van ministers en de president zo hoog is, laat zij ook inleveren’. ‘Laat ze ook voor stroom, water, Telesur betalen. Altijd moet de burger de dupe worden.’

‘Vind ik geen goede beslissing’, schrijft Liz. ‘Ik begrijp dat we schulden hebben om af te lossen. Maar de regering moet de corrupte handelingen van de vorige regering onderzoeken en op alles dat onrechtmatig is verkregen, beslag laten leggen en verkopen’.

‘Belachelijk, hiervoor is niet gestemd’

Qib schrijft: ‘Belachelijk, hiervoor is niet gestemd. Waar zijn de geweldige plannen gebleven? De bevolking wordt elke keer weer de dupe, terwijl degenen die de bevolking benadeeld hebben, vrij en met een geweldig salaris en bijbehorende extra’s rondlopen’.

Radjesh: ‘Ik had gedacht dat deze regering heel anders zaken zou aanpakken. Nu worden alleen zaken voorbereid om bij de arme burgers geld te halen. Begrijp het even niet meer, teleurgesteld tot nu toe, eerlijk’.

Ruphino vindt de verhoging van de tarieven ook ‘geen goed idee’. ‘Water dat door de SWM wordt gedistribueerd, komt gratis uit onze rijke bronnen, dus geen import. Brandstof om stroom op te wekken, wordt gekocht bij Staatsolie, ons eigen Surinaams bedrijf’. 

‘Nee, dat kan nu echt niet meer door de beugel, dit noem je echt de burger doden. Alles is nu boven ons vermogen. Ik hoop niet dat ik spijt van krijg dat ik voor deze regering gekozen heb’, is de duidelijke reactie van Madhvi.

‘Wat blijft er over om te overleven?’

Patricia: ‘De armen worden armer en de rijken worden rijker. Andere stelen en wij moeten maar het gelag betalen. Alles is al zo duur, salaris is in waarde gedaald en dan dit nog. Wat blijft er over om te overleven?’

Jenny is ook tegen de komende verhoging van de tarieven. ‘Nee absoluut niet. Laat ze goud- en houtbedrijven ermee belasten. Wij als burgers hebben al genoeg van al die verhogingen. De rek is er uit.’

Bhajen vraagt zich af waarom de tarieven steeds maar moeten stijgen. ‘Het kan ook anders. Haal alle overtollig personeel weg. Haal alle extra voorzieningen van staf en personeel weg. Ze zijn al één van de best betaalde groepen. We moeten toch bezuinigen? Dan doen we het samen.’

‘Moeten we nu met de kokolampu leven’

Oesha: ‘Hoe hoog nog!!! Moeten we nu met de kokolampu leven?’

‘Nee, ik denk niet dat de kosten van de nutsvoorzieningen voor het gewone volk omhoog moeten. Het volk heeft het al moeilijk genoeg. De meesten zitten nu zonder werk en anderen komen met het beetje geld, dat een maandsalaris moet voorstellen, nauwelijks uit’, stelt Magdiel.

Rishi schrijft ‘een andere denkwijze’ te hebben. ‘Telesur, SWM en EBS moeten geprivatiseerd worden.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: