Onderhoud huisdieren met de dag duurder

De verhogingen waar velen over praten, hebben ook invloed op onze vrienden en vriendinnen op vier poten. Houders van honden en katten merken reeds al een tijd dat het voer van hun huisdier is toegenomen in prijs. Dit geldt ook voor vogelbezitters. De extra maatregelen blijven voor deze groepen niet onopgemerkt, omdat het al zwaar was. Dit laat ook Linda Atjak van de Dierenbescherming weten. Zij is werkzaam als projectmanager Fundraising & Voorlichting. “Het is te hopen dat de koers van de dollar niet verder stijgt, ondertussen zijn er ook goedkopere opties waarnaar mensen uitwijken.” Atjak vertelt dat mensen overstappen op runder- en kiprestanten, maar voegt eraan toe dat die kwaliteit weer anders is. “En naarmate mensen noodgedwongen minder vlees zullen eten, zal ook het vleesafval afnemen.”

Medicatie
Op het gebied van dierenmedicatie is de verwachting hetzelfde aangezien bijna alles uit het buitenland afkomstig is. Ook voor de behandelingen verwacht Atjak een toename omdat de behandelingen zijn opgebouwd uit een buitenlandse component. Ze noemt zaken als verdovingsvloeistof en vaccinaties en wijst op de verhoging van de douanekoers die ook van invloed is.

Wet Dierenwelzijn
De angst is dat op den duur mensen die zich niet meer kunnen bedruipen, voor zichzelf zullen kiezen. “Daardoor betalen de dieren het gelag”, zegt de voorlichter. Het doembeeld dat dieren zullen worden gedumpt dient zich dan aan. Atjak wijst op de strafbaarheid hiervan. “Daarom maken we het publiek bekend met de Wet Dierenwelzijn.”

Sterilisaties

Goedkope sterilisaties via Dierenbescherming zijn voorlopig ook komen stil te liggen, omdat er momenteel geen vliegverkeer is met het buitenland. Hierdoor zijn de diereneigenaren aangewezen op de dierenartsen die over het algemeen een wat hoger tarief hanteren.

Vol
We zullen samen uit de crisis moeten komen maar een oplossing is niet gemakkelijk laat Atjak weten. Momenteel heeft ook de capaciteit om nog meer dieren op te nemen het maximum al bereikt. “Op een gegeven moment is het asiel vol.” Hoewel Atjak dit niet leuk vindt om te zeggen is de realiteit wel dat je niet meer dieren kunt opvangen dan de maximale capaciteit aangeeft.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: