VSW wil helderheid over welke items tot basisgoederen behoren

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), is het eens met minister Saskia Walden dat de koersunificatie geen aanzienlijk effect zal hebben op de prijsvorming van basisgoederen, en dat de nieuwe benzineprijs een marginale verhoging met zich zal meebrengen voor deze type goederen. Hasnoe geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat sinds de vorige regering er geen invoerrechten betaald hoeven te worden op de basisgoederen. “Daarom kon Chotelal goedkoop importeren. Nu mag iedereen die een importvergunning heeft de basisgoederen importeren zonder bijkomende kosten. De brandstofprijs wordt wel doorberekend, maar het zal geen groot verschil zijn. Wat nu onduidelijk is, is hoeveel en welke items tot basisgoederen gerekend worden, en hoe het met de grondstoffen staat.”

Volgens Hasnoe was er eerder sprake van 40 producten, die aangemerkt waren als basisgoederen. “Maar nu praat men over 28 tot 12 basisgoederen.” Hij voert aan dat spijsolie, witte suiker, uien en aardappelen in ieder geval wel tot de basisgoederen behoren. “Voor de rest is het onduidelijk, want de lijst is niet gepubliceerd en ook niet doorgecommuniceerd met ons.” De VSW-voorzitter juicht het overigens toe dat de wisselkoersen geünificeerd zijn. Zo hebben de handelaren en het totaal bedrijfsleven een stukje zekerheid dat de koers morgen niet zal fluctueren. “De overheid heeft de eerste stap gezet, maar ze hebben de US$ en € niet om de koersunificatie te verdedigen”, aldus Hasnoe.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: