Poll Dagblad Suriname: Samenleving wil dat 400 beleidsadviseurs worden ontheven

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zorgde vorige week voor de nodige beroering, toen hij in De Nationale Assemblee zwaaide met een gedetailleerde lijst waarop zo’n 400 namen staan vermeld van zogenoemde beleidsadviseurs binnen het ministerie. De samenleving reageerde verbijsterd, vooral bij het zien van een reeks namen op de lijst. Iedereen had en heeft een mening. Vooral ongeloof overheerste.

Op de lijsten komen onder andere voor de namen van ex-assembleeleden en huidige assembleeleden, NDP-kopstukken, radiopresentatoren, personen die bekend staan om hun sociaal werk, maar ook schoonmaaksters en wachters. Enkele opvallende namen zijn die van Radio 10-presentator Orfeo Friperson. Hij werd in 2016 benoemd tot beleidsadviseur eerste klasse met een brutosalaris van SRD 7.145. Een andere mediapersoonlijkheid wiens naam opvalt, is acteur en presentator Quintis Ristie, die zowel in Nederland als Suriname heeft gewerkt. Ristie is in 2019 in dienst genomen met een brutosalaris van SRD 8.094 per maand, terwijl Ristie al jaren niet meer in Suriname woont. Ook Guno Ravenberg, directeur van radiozender SRS, staat sinds 2015 op deze lijst met een brutosalaris van SRD 11.076. 

Volstrekt onduidelijk is waar het werk van deze adviseurs uit bestaat en op basis waarvan zij als beleidsadviseurs zijn aangenomen. Je gaat je zelfs afvragen of wellicht beleidsadviseurs in dienst zijn genomen om de minister te adviseren over de kleur en het merk van zijn maatpak en schoenen en over het merk van de koffie die de bewindsman dagelijks drinkt.


Maar wat vindt de samenleving hiervan, zo veel beleidsadviseurs op één ministerie? Uit een poll op de website van Dagblad Suriname (www.dagbladsuriname.com) blijkt woensdag dat 39% (466 stemmen) vindt dat de beleidsadviseurs zouden moeten worden ontheven. Daartegenover staat een percentage van 38% (452 stemmen) dat van oordeel is, dat alleen deskundige beleidsadviseurs uit de 400 moeten worden gefilterd om als adviseur hun werkzaamheden te kunnen blijven verrichten. 23 procent (272 uitgebrachte stemmen) vindt dat het salaris van de beleidsadviseurs moeten worden bevroren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: