Fernandes Bakkerij doorstaat Covid-pandemie door proactieve bedrijfsvoering

Veel bedrijven lijden verlies sinds het Covid-19 virus zijn intrede deed in het land  en/of hebben personeel moeten laten afvloeien. De Covid-pandemie heeft de samenleving en het bedrijfsleven in zijn greep. Een bedrijf dat het hoofd goed boven water heeft weten te houden, en nog steeds, is de Fernandes Bakkerij. Een van de bekendste bedrijven van het land. Bijna iedereen kent en eet dagelijks brood uit de Fernandes Bakkerij, ook gedurende de afgelopen Covid-maanden is dat het geval geweest.

Directeur Kurt van Essen gaat in gesprek met het Dagblad Suriname in op de vraag hoe het bedrijf de Covid-pandemie het hoofd biedt. In essentie ligt het succes van het bedrijf en de continue productie gedurende de Covid-pandemie aan een proactieve en flexibele bedrijfsvoering.

Van Essen: ‘In zijn algemeenheid is dit soort situaties niet te plannen, het nodigt uit om naar creatieve oplossingen te zoeken. Zo hebben we in een zeer vroeg stadium al een Covid-manager aangesteld om de zaak intern te managen. Er zijn mond-/neuskapjes beschikbaar gesteld voor eenieder. Dat is niet altijd even gemakkelijk, vooral niet voor het personeel dat in de hitte van onze ovens moet werken. Ook wij hebben een aantal verdachte (suspect cases) gevallen gehad en sommige personeelsleden moesten in quarantaine, waardoor de dreiging ontstond van het sluiten van bepaalde lijnen, met natuurlijk gevolgen voor de productie. Maar, dat is gelukkig niet gebeurd.’

‘We hebben binnen de bakkerij in de beginfase van de pandemie al strikte maatregelen doorgevoerd. Daarnaast heeft ons bedrijf een eigen poli voor de ongeveer 500 mensen, die in de bakkerij werkzaam zijn. Ook hiervoor zijn voor medewerkers intake protocollen ontwikkeld om zo symptomen van het virus sneller te kunnen detecteren en het virus zo goed als mogelijk buiten de bakkerij te houden. Tevens waren we er vroeg bij om personeel in de buitendienst mond-neuskapjes te laten dragen, dus voordat het dragen ervan een verplichting werd.’

De bakkerij heeft tot nu toe geen verlies geleden door de Covid-pandemie. ‘We hebben goed ingespeeld op een volkomen nieuwe situatie. Tijdens bijvoorbeeld de lockdowns reden mobiele verkoopunits van ons rond, wagens als winkels ingericht. Nee, we lijden geen verlies, we halen onze verkopen, we zijn flexibel.’

Directeur Van Essen laat ook weten dat de Covid-pandemie geen invloed heeft gehad op de kwaliteit van de Fernandes Bakkerij producten. ‘Nee hoor. Al in een vroeg stadium hebben we risicoanalyses laten uitvoeren met onze grondstofleveranciers. We doen nooit concessies als het gaat om de kwaliteit van onze producten. Wel hebben op een gegeven moment wat keuzes gemaakt voor wat betreft de te produceren producten.’

De huidige gang van zaken rond de wisselkoers heeft, aldus Van Essen, de aandacht en wordt op dit moment doorgerekend. ‘De realiteit is dat we al zeker zes maanden voor de nu geldende geünificeerde koers inkochten. Nagenoeg alle benodigde grondstoffen werden dus al tegen de huidige koers ingekocht. Natuurlijk zal deze nieuwe wisselkoers effect hebben op de distributie- en productiekosten. Echter proberen wij zo lang als mogelijk de prijs betaalbaar te houden. We denken vooralsnog dan ook niet aan een prijsverhoging van onze producten. Maar we kijken wel naar de prijs van tarwe uit het buitenland op basis van de nieuwe officiële wisselkoers.’ 


Tot slot zegt Van Essen dat Fernandes Bakkerij werkt naar normalisatie, ‘rust in het bedrijf’. ‘We zijn inmiddels gewend aan een nieuwe manier van werken en gaan beheerst richting de toekomst. We proberen toch ook te plannen ondanks de situatie…. scenario’s liggen op de plank. Maar, het meest belangrijke is om ervoor te zorgen, met iedereen, dat de economie weer op de rails wordt gezet. Daarenboven, het Corona-virus is er en gaat niet meer weg.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: