Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize H. had gebakken zoute vis,

Huize M. had rijst met gele erwten soep en trasie sambel

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn zoutevis, gele erwten soep en trasie sambel

Recept: Apem, dikke pannenkoek

Ingredienten voor apem pannenkoeken: 2 bekers gekookte rijst; 2 bekers rijstmeel; 1 beker water; 2 stuks ragi (gist om te fermenteren); olie.

Bereiding: De  gekookte rijst laten afkoelen. Maak de ragi fijn en strooi het over de rijst. In een goed afsluitende bak 1,5 tot 2 dagen laten staan. Hierdoor zal de rijst gaan gisten. De rijstmassa nu fijnmaken met een stamper of vijzel en de suiker toevoegen. Voeg meteen ook het water en  rijstmeel toe. Maak het deeg dikker dan pannenkoekendeeg. Voeg eventueel meer of minder water toe. Niet te dun, anders blijft de apem niet bij elkaar. Het deeg 2-3 uren laten staan.

Verhit een wok (met bolle onderkant!). Smeer die met behulp van een kwast of servet in met een dun laagje olie. Doe ongeveer een grote soeplepel van het deeg in de wok. De hoeveelheid zal afhangen van de grootte van de wok. De apem dient ongeveer 1 – 1,5 cm dik te zijn. Met het deksel op de wok laten garen. De apem is gaar wanneer die is gerezen en niet meer plakt. Niet aan beide kanten bakken.

  (Bron: suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: