‘Het moest eens gebeuren, maar niet zo alles tegelijk en achter elkaar’

Burgers over de recente prijsverhogingen: ‘Het lijkt erop alsof het volk heeft gestolen’


De afgelopen dagen heeft de regering een aantal drastische prijsverhogingen doorgevoerd. De burger weet het, de burger voelt het in zijn of haar portemonnee. Maar, moet de regering dat niet doen om de door twee regeringen Bouterse achtergelaten failliete boedel op orde te krijgen? Of vindt de burger dat de regering wellicht de verhogingen meer gefaseerd had moeten invoeren of andere wegen had moeten vinden om de staatskas uit het rood te halen?

Veel burgers vragen zich af of de regering dit alles doet om de met 50% absurd verhoogde ambtenarensalarissen te kunnen betalen, uit de nalatenschap van de regering Bouterse-II? Dagblad Suriname was benieuwd naar hoe u, de burger, over de doorgevoerde prijsverhogingen denkt en vroeg het op haar Facebookpagina. Hieronder enkele willekeurige reacties uit de vele tientallen.

Kim vindt dat de maatregelen sowieso getroffen moeten worden, ‘maar liever gefaseerd’. ‘We zitten nu nog in een Covid-tijd en ook vlak voor het begin van een nieuw schooljaar. Dus veel mensen zullen zitten met hun handen in het haar. Probeer de maatregelen te versoepelen.’

Prem: ‘Ik vind het goed, er is weinig keus. Alleen hoop ik dat alle effecten zijn doorgerekend en dat het stabiel blijft. Ik hoop dat effecten als minder belastingontvangsten door afgenomen importen en bedrijfsinkomsten, hogere uitgaven overheid voor derden diensten, minder goudexport (klein mijnbouw), omdat bij belastingverhoging de smokkel van Guyanees, Frans-Guyanees- en Venezolaans goud stopt, benzineverbruik door overheidsdiensten, afname economische activiteiten et cetera. Doorrekenen van effecten is heel ingewikkeld en kan uitsluitend met computermodellen worden geanalyseerd. Ik betwijfel het of het inderdaad is gedaan. Hoop dat koers op 14 kan blijven, anders moesten de maatregelen niet worden getroffen. Er zijn legio andere methoden om Suriname uit de crisis te halen.’


‘Alleen wanneer het volk moet inleveren, is het in een paar uren al in orde’

Anand vraagt president Chandrikapersad Santokhi: ‘Waar is uw diasporakapitaal gebleven met een rentepercentage van 2 a 3 % per jaar? U heeft ons voor de gek gehouden. Waar zijn al de gestolen gelden? Waarom vergt het zoveel tijd om de gelden binnen te halen. Alleen wanneer het volk moet inleveren, is het in een paar uren al in orde.’


‘Wanneer gaan de assembleeleden 25% van hun salaris inleveren?’

‘Het is zeker zwaar voor ons. Het moest eens gebeuren, maar niet zo alles tegelijk en achter elkaar. Het zijn de gezinnen met 1 salaris die het voelen. Is mooi gezegd: dan loop je of fiets je! Iedereen weet waar het geld is, maar nooit hoor ik iets over beslaglegging. Alsof wij burgers gestolen hebben. Wanneer gaan de assembleeleden 25% van hun salaris inleveren? Tenminste de eerste 6 maanden. Als de CLO straks de straat opkomt, nou…’, schrijft Nis.

Rina: ‘Wat deze regering ons heeft beloofd. Ik hoop het echt dat hij het gaat realiseren en dat het echt maar 7 maanden duurt dat we dit alles meemaken. Waarom moeten de ambtenaren 50% verhoging krijgen? Waarom niet een 25% bijvoorbeeld? Het gaat al zo slecht met het land (staatskas was al leeg achtergelaten). De kleine man die een salaris van SRD 2.500 verdient, moet nu de schulden gaan betalen. Alle salarissen die worden betaald aan de ex-ministers of te wel die ontheven zijn van hun functie, hun salarissen stopzetten. Deze dingen moeten ze doen en niet de armen armer maken. Het lijkt erop dat het volk heeft gestolen.’


Peggy Ann: ‘Deze regering is het volk allang vergeten! Per slot van rekening voelen zij het niet in hun zakken. Het volk is weer de dupe van wanbeleid. Ze hebben voor de verkiezing flink wat zand in onze ogen gestrooid door de rovers op te sluiten en gestolen gelden terug te halen. Maar, de bevolking moet weer opdraaien voor wanbeleid en corruptie.’


‘Politici, heb een hart voor het volk!’

Clint schrijft: ‘Wie ook aan de macht gekomen is, het volk moest altijd eronder lijden. Het volk verdient het niet om dit keer weer opgezadeld te zijn met de prijsverhogingen en dergelijke. Andere manieren van inkomsten, waarbij het volk niet hoeft te voelen, zijn namelijk: laat de hout- en goudconcessiehouders, zowel legale als illegale, 50 procent van hun verdiensten afdragen aan de staat. Ze vernietigen het milieu, ons mooi Suriname waar iedereen zo trots op is, maar niemand wil het beschermen behalve een paar mensen alleen. Laten deze mensen ook extra betalen aan governmenttake. Hoe staan de zaken met betrekking tot de agrarische sector, dat gereed stond voor export? Dat moet gestimuleerd worden, door de export meteen te laten plaatsvinden. FAI exporteert bananen; het zou toch een goede inkomstenbron zijn en men moet meerdere van zulke bedrijven en netwerken opzetten! Het volk moet niet meer steeds inleveren. Laten de politici en hoogwaardigheidsbekleders hun ‘solidariteit’ tonen door de helft van hun salaris tenminste in te leveren, zodat het volk niet hoeft te pienaren. Je kan niet zeggen aan het volk om geen auto te rijden als je geen benzine kan betalen. Wat voor onzin is dat? Politici, heb hart voor het volk!’


John: ‘Regeren is een kunst en vooruitkijken. De inventarisatie is gepleegd, alleen is de timing slecht. Denk maar aan de ouders die schoolkinderen ready moeten maken voor school. Mijn voorstel is om de government take op brandstof voor een kwartaal op te schorten. Alle looncorrecties aanhouden voor een kwartaal idem loononderhandelingen. Op deze manier kweek je een nieuw momentum. Volgend kwartaal govermenttake in 2 of 3 tempi opvoeren. Intro van de btw en medio 2021 onroerendgoedbelasting. Ik zei het al dat post taxing rechtvaardiger is dan pre taxing.’

‘Die rommel van de afgelopen 10 jaar is heel veel om op te ruimen. 10 jaar op rekening en op grote voet geleefd. Nu is het tijd om af te lossen’, vind Arthur.

Nirmala vindt dat ‘de shit van de regering Bouterse méér is dan mensen zich kunnen voorstellen. Wees blij dat we nu de kans hebben om eruit te geraken en Dubai te worden.’

‘Slaven te paard en de keizer te voet’

Steven: ‘Ik ervaar het als volgt. Als ondernemer/arbeider in de private sector, moet ik behoorlijk inleveren, waardoor de ambtenaren hun salarisverhoging uitbetaald krijgen. De uitdrukking slaven te paard en de keizer te voet, is hierbij helemaal van toepassing.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: