Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize K. had moksi alesi met kip, vis en pesi;

Huize P. had gele erwten, tayerblad en gebakken vis;

 De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: moksi alesi met kip, vis en pesi en gele erwten, tayerblad en gebakken vis;

Recept: Bravoe soep

Ingredienten:

500 gram kip; 250 gram cassave; 150 gram zoete patat; 3 chinese tayers (eddo); 1 groene bakbanaan; 1 volle hand spinazie of tayerblad; 6-8 okers

1 grote ui; 4 teentjes knoflook; 2 kleine surinaamse pepers; 10-15 stuks pimentkorrels; 1 eetlepel tomatenpuree; kokend water; olie; zout.

Bereiding: hak de kip in stukken en bak ze lichtbruin. Schil de aardvruchten en snij ze in blokjes van ongeveer 2x3x3cm. Schil de bakbanaan en rasp hiervan de helft en snij de andere helft in blokjes. Snij de spinazie of tayerblad in reepjes. Verwijder de kop en staart van de okers. Snij de ui en knoflook in stukken.

Verhit 3-4 eetlepels olie in een soeppot. Bak de ui en knoflook halfgaar. Voeg de warme vis toe en bak die ook halfgaar. Nu mogen de tomatenpuree en pimentkorrels erbij. Voeg de gesneden aardvruchten en blokjes bakbanaan toe. Stevig roeren. Zorg ervoor dat de kruiden goed verdeeld worden. Bak het geheel 1-2 minuten al roerend aan. Voeg de geraspte bakbanaan toe. Wederom 1 minuut al roerend meebakken. Voeg nu 2 liter kokend water toe. Kook de soep nog 1-1,5 uur. Voeg 30 minuten voor het eind de (gehalveerde) okers en pepers toe. Voeg 5 minuten voor het eind de spinazie of tayerblad toe. Warm serveren.

(Bron: suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: