Wat vindt u, de burger? – Moet de pensioengerechtigde leeftijd van 60 jaar niet verhoogd worden naar bijvoorbeeld 65 of 67?

Veel burgers vinden 60 jaar prima, met name om hierdoor jongeren een kans te geven op de arbeidsmarkt

De pensioengerechtigde leeftijd in Suriname is 60 jaar. Maar, is dat niet wat te jong om al met werken te stoppen? Zou het niet beter zijn om die leeftijd op te krikken naar bijvoorbeeld 65 of 67? Of misschien vindt men juist dat de pensioengerechtigde leeftijd naar beneden kan. De meningen in de samenleving blijken te verschillen. Maar toch lijkt een merendeel te kiezen voor 60 jaar of zelfs 55, vooral om hiermee jongeren tegemoet te komen. Zij kunnen dan kans maken op de arbeidsmarkt.

Hieronder een willekeurige selectie van de vele tientallen reacties die binnenkwamen op de Facebookpagina van Dagblad Suriname.

Iwan vindt 60 jaar ‘kolder’. ‘Er zijn heel veel mensen die nog heel fit zijn op 60-jarige leeftijd. Zij kunnen nog heel goed meegaan met het arbeidsproces. En ze hebben heel veel ervaring. Zonde om deze mensen vanwege hun leeftijd thuis te zetten.’  

Carla vindt dat het moet afhangen ‘van de persoon en van het werk’. ‘Ik zou de mogelijkheid bieden om met 55 jaar met pensioen te gaan en dan de ruimte geven om daarnaast parttime te blijven werken met een gedeeltelijke vergoeding. Niet volledig als onbetaald vrijwilligerswerk dus.’  

‘Optrekken naar 65 jaar. Beter voor de economie’, stelt Henri. Die visie wordt gedeeld door Wilfred, ‘maar, moet dan wel optioneel zijn’.

‘60 jaar is goed, zodat ze nog wat kunnen genieten van pensioen en AOV’

Iwan gooit het over een andere boeg: ‘De levensverwachting van het merendeel van de arbeidersklasse is niet zo hoog. Dus 60 jaar is goed, zodat ze nog een beetje kunnen genieten van hun pensioen en AOV.’ 

John schrijft: ‘Afhankelijk of je in het beleidsbepalend of beleidsuitvoerend kader zit en verder in acht nemen de levensverwachting van mannen en vrouwen. Volgens laatste ABS-gegevens is het voor mannen 73 en vrouwen 77. Dus mannen leven nog 13 jaren gemiddeld na hun pensioen.’ 

‘In Suriname is de leeftijd op 60 jaar vastgesteld in 1970. Toen was de gemiddelde levensverwachting korter. Nu leven de mensen veel langer. Dat is ook de reden dat in de meeste landen de pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd’, aldus Maurits.  

‘Verhoog in stappen…’

Rahied: ‘Verhoog het in stappen, bijvoorbeeld geboren tussen 1960 en 1963 moet tot 61, 1963 tot en met 1966 moet tot 62 et cetera, anders is het moeilijk te verkopen aan de mensen en als je eerder stopt, dan krijg je niet je volledige pensioen.’

Jeanine vindt 65 prima, ‘maar er moet wel wat gedaan worden aan pensioenen in Suriname. Heel veel ouderen leven alleen van de AOV van de overheid. Dat moet veranderen. Met moet vanaf je begint te werken een pensioenplan hebben.’ 

Ashwien reageert met een licht cynische ondertoon: ‘Is deze vraag echt voor Surinamers? Als het aan hun lag, waren ze op hun 20ste al met pensioen….’  

‘Moeten we alles van het buitenland overnemen?’

‘Tuurlijk 60 jaar! Want in Suriname is de kwaliteit van het leven alweer niet zo geweldig dat velen 80, 90 of 100 worden. Er gaan zoveel mensen onder de 60 dood in Su.. why verhogen naar 65-67?? Moeten we alles van het buitenland overnemen?’, vraagt Resh zich af.

Shahied reageert op Resh: ‘Werk en leeftijd niet vergelijken met andere landen. Hier wordt nog heleboel met de hand gedaan, dus zwaar werk. Rijke landen gebruiken alleen machines.’

Leonie vindt dat de pensioengerechtigde leeftijd voor ‘kantoorberoepen 65 jaar moet zijn en voor zware fysieke beroepen 60 jaar. Het Hollandse systeem werkt prima hier.’

Krieshan: “Je kan niet de levensstandaard van Nederland vergelijken met Suriname. Mijn voorstel is 62,5 jaar.’ Mireille vindt 60 jaar prima. ‘Geef ruimte aan de jongeren.’ 

Raveena: ‘Ik zou ouderen met een behoorlijke bagage aan kennis, kunde, wijsheid over het leven zelf, niet zonder meer wegsturen. Ze gaan met hun 60ste met pensioen, maar verlenging voor de goede oudjes om de jongere generatie te begeleiden. Een stuk zorg om het zo te zeggen.’ 

Ratna schrijft: ‘Mensen gaan heel vroeg dood, dus laat ze een beetje genieten van hun pensioen. Ze hebben heel hard gewerkt in onze warme klimaat en niet vergelijken met Europa a.u.b.; 60 jaar is goed.’ Iwan wil ‘de bereikte leeftijd niet als norm maken, maar het aantal gewerkte jaren. Als we dat stellen 35 of 40 jaar gewerkt te hebben, dan ga je met pensioen. Voor zware lichamelijke beroepen 35 jaar en minder zware 40 jaar.…’

Moh is voorstander van 55 jaar, ‘wegens het feit dat mensen soms de 60 niet halen en nooit van hun pensioen genieten. Hierdoor krijgen ook veel jongeren de kans om zich te laten bewijzen.’ 

Die mening is ook Diana toegedaan: ‘Gezien de samenstelling van de samenleving met voor een belangrijk deel jongeren, is 60 prima. Jongeren krijgen dan werkgelegenheid en inkomen om te investeren in hun toekomt en premie te betalen voor de pensioenen van diegenen die met pensioen gaan.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: