SU4SU ontvangt zo’n € 1.2 miljoen uit opbrengst Nederlandse benefietavond

Zo’n € 300.000 blijft achter in Nederland voor gemaakte kosten…

SU4SU heeft volgens de meest recente informatie ongeveer € 1.2 miljoen ontvangen, na aftrek van in Nederland gemaakte kosten, uit de opbrengst van de op 8 juli in Nederland gehouden televisie-benefietavond voor de gezondheidszorg in Suriname. Dat laat Kamlesh Ganesh, senior policy officer van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, aan Dagblad Suriname weten. 

Het beheer en de controle van de in het SU4SU-fonds ondergebrachte middelen, liggen bij de VSB. Er zou volgens de Facebookpagina van SU4SU op 21 juli ‘inmiddels al € 1.500.000’ zijn opgehaald. Dat betekent dat zo’n € 300.000 in Nederland is achtergebleven om daar gemaakte kosten te kunnen dekken. Maar, enige verantwoording voor die drie ton is nergens te verkrijgen. Het is dan ook onduidelijk waaraan die ongeveer € 300.000 is uitgegeven. De Nederlandse initiatiefnemers Jörgen Raymann en Mildred Roethof waren niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie. Het lijkt een fors bedrag voor een avond die door moest gaan als benefietavond. 

De benefietavond werd op 8 juli live uitgezonden op een Nederlandse televisiezender en was bedoeld om geld in te zamelen voor onder andere apparatuur en beschermende materialen om Covid-besmette patiënten te kunnen behandelen in de Surinaamse ziekenhuizen. Cabaretier en presentator Jörgen Raymann was één van de initiatiefnemers en presentatoren. Behalve Raymann werkten onder andere ook mee Humberto Tan, Mildred Roethof, Glen Faria, Trijntje Oosterhuis, Gerda Havertong, Jeangu Macrooy en Yannick Hiwat mee aan de uitzending.

De Surinaamse bedrijven Staatsolie, Fernandes Concern Beheer en Surinam Plastics Manufacturing hadden medio april van dit jaar het initiatief genomen om de particuliere sector te mobiliseren om samen financiële steun te verlenen aan lokale zorginstellingen in Suriname. Surinamers voor Suriname (SU4SU) was geboren en dat leidde weer tot het opzetten van het Covid-19 Support Fund.

Tot en met 15 juni was SRD 6.819.687 opgehaald voor het SU4SU Covid-19 Support Fund en was al SRD 5.330.011 besteed aan medische apparatuur en materialen. Op de dag van de uitzending meldde SU4SU op haar website, dat op dat moment al in totaal aan medische apparatuur, voorzieningen, et cetera was uitgegeven $ 512.076, € 275.762,00 en SRD 36.000,00. 

Elke maand wordt aan alle partijen gerapporteerd waar de gelden voor gebruikt zijn. Een extra controle wordt uitgevoerd door het accountantskantoor Lakhisaran & Partners NV. De laatste financiële rapportage op de website van de organisatie betreft een tussentijdse rapportage tot 31 juli. Daarin wordt vermeld dat tot en met 31 juli SRD 7.336.515 is opgehaald voor het SU4SU Covid-19 Support Fund en een bedrag van SRD 5.672.901 in totaal is uitgegeven. Deze rapportage is 16 september goedgekeurd door het accountantskantoor. SU4SU voert een transparant financieel beleid en publiceert haar financiële overzichten op haar website.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: