Scriptie-uitkomst: “Beoogd doel minimalisatie besmettingen bij total lockdown 8-21 juni niet geheel bereikt”

Ter afronding van het vak Acadamic Skills & Writing op de University of Applied Sciences heeft Nazia Dinmohamed een korte scriptie geschreven over de vraag of de eerste total lockdown van 8 tot en met 21 juni 2020 aan de verwachtingen van de regering heeft voldaan. Met de lockdown beoogde de regering het virus te stoppen met verdere verspreiding. Een ander doel was om haarden te lokaliseren. Velen zijn eens geweest met deze aanpak, aldus Dinmohamed, terwijl er anderen waren die vonden dat de total lockdown averechts zou werken. ‘Het is gebleken dat elk land een eigen methode van aanpak heeft.’ 

‘Meeste besmettingen juist tijdens de periode van de lockdown’

Dinmohamed: ‘Uit dit onderzoek is gebleken dat in de periode van de lockdown de meeste besmettingen zijn geregistreerd dan in de periode vóór de lockdown. Het doel is slechts gedeeltelijk bereikt.’ De total lockdown houdt in dat alles gesloten blijft gedurende een bepaalde periode, met uitzondering van de essentiële diensten. 

Volgens Riad Nurmohamed (nu minister van Openbare Werken) was de lockdown destijds niet nodig, omdat het virus volgens hem ‘nu eenmaal een normaal griepvirus is’. De verspreiding kan worden tegengegaan door de sociale afstand in acht te nemen en door een mond- en neuskap te dragen. ‘Om tegen het virus te vechten, is het van belang om de eigen weerstand op te bouwen’, zo zei Nurmohamed in juni.

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard stelde dat de lockdown een averechtse werking zou hebben en andere ziektes, zoals depressie, juist zou opwekken. Men gaat eerder dood van armoede, hongersnood en depressie dan van het virus, aldus Stutgard in juni. Naar aanleiding van hun standpunten was volgens Nazia Dinmohamed een onderzoek naar de nadelen van de lockdown noodzakelijk.

Geconstateerd werd dat burgers al voor de aankondiging van de total lockdown zijn gaan hamsteren, dat burgerlijke ongehoorzaamheid juist toenam en dat prijsopdrijving door winkeliers en/of leveranciers werd geconstateerd. 

In de lockdownperiode van 8 tot en 21 juni zijn 180 mensen besmet geraakt en 7 overleden. Uit het onderzoek van Dinmohamed blijkt dat het beoogde doel om haarden te lokaliseren gedeeltelijk is bereikt. Voorts blijkt dat de total lockdown niet heeft gezorgd voor minder besmettingen, aangezien er juist meer besmettingen zijn bijgekomen tijdens de lockdownperiode, vanwege huis-besmettingen (‘overcrowding’). Het beoogde doel van minimalisatie van het aantal besmettingen is niet geheel bereikt, aldus Dinmohamed.

‘De aanpak van de overheid om burgers te dwingen thuis te blijven, werkte niet zoals werd verwacht.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: