Prijs stadsrit lijnbus ‘explodeert’ met 270% naar SRD 5

“Veel burgers gaan niet in staat zijn om hun kinderen iedere dag te laten ‘bussen’ naar school en terug”

Een stadsrit met het openbaar vervoer wordt van SRD 1,85 verhoogd naar SRD 5 en de subsidie aan de bushouders komt te vervallen. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft hier onlangs overeenstemming over bereikt met de sector. Het gaat dus om een verhoging van maar liefst 270 procent en dat is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Op basis van een protocol gaan de bussen vanaf komende maandag weer rijden. 

Een stadsrit van SRD 5 heeft een passagiersbezetting van 80 procent, met inachtneming van de bekende Covid-19-maatregelen. De klapstoeltjes worden uit de bussen verwijderd, waardoor vanaf maandag 20 passagiers in de bus mogen, in eerste instantie was sprake van maximaal 10 passagiers, maar dan had het tarief hoger moeten zijn dan de nu afgesproken SRD 5. 

Bij wie de prijs niet in goede aarde is gevallen, is onder andere de ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, Dinesh Parag. Hij zegt aan Dagblad Suriname dat de prijs problemen gaat opleveren voor gezinnen met kinderen, die allemaal afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Ook de voorzitter van de Fols (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), Marcelino Nerkust, uit zich kritisch over de nieuwe ritprijs, Hij vindt de SRD 5 aan de hoge kant,

Veel burgers hebben zich inmiddels via social media ook bezorgd geuit over de  prijs van een stadsrit. De bezorgdheid geldt vooral voor de vele schoolgaande kinderen, die afhankelijk zijn van vervoer met een lijnbus naar en van hun school. Ouders en verzorgers kunnen financieel in de problemen komen, omdat zij niet iedere dag het geld hebben om hun kinderen naar school te laten gaan. Er wordt dan ook een oproep gedaan vanuit de samenleving op de regering om die ouders en verzorgers financieel tegemoet te komen. Maar, daar moet dan vaart achter worden gezet, immers, de scholen openen de deuren op 1 oktober.

‘Het zou goed zijn om voor schoolgaande kinderen rittenkaarten af te geven, precies voldoende voor wekelijks naar school en na school naar huis te komen. De kinderen reizen dan voor een gereduceerd tarief. De door de buschauffeur afgestempelde (stempel voorzien van vergunningsnummer, zo ga je ook illegale bussen tegen) kaarten worden bij een daartoe aan te wijzen overheidskantoor ingeleverd door bijvoorbeeld de PLO (Particuliere Lijnbushoudersorganisatie), die vervolgens het door de overheid gesubsidieerde bedrag uitbetaalt’, stelt een burger.

Iemand anders vraagt zich af hoe een moeder haar 3 of 5 kids met de bus naar school moet sturen. Per kind heen en terug is het 2 (5 x 5) x 4 = SRD 200 per maand. Voor hun moeten voorzieningen getroffen worden. Iets als een studentenkaart.’

Ashmie vindt dat er voor studenten een speciaal pasje moet komen. ‘Je betaalt een keer per maand bijvoorbeeld SRD 50 en mag elke dag meerijden. We moeten rekening ermee houden dat SRD 5 betalen elke dag voor een rit best zwaar is voor deze groep.’

Maar, mensen vragen zich ook af waarom er nu 20 mensen in een bus mogen zitten. ‘Waar blijft die afstand dan van 1.5 meter?’

De prijs is dan nu wel verhoogd naar SRD 5 voor een stadsrit, maar zijn de chauffeurs en bushouders wel klaar om de bussen te laten rijden conform het protocol en overige Covid-19 maatregelen? Wordt een busrit veilig voor de passagiers? Worden passagiers, en door wie, aangesproken wanneer ze geen mond/neuskapje dragen? 

Komende maandag zal moeten blijken of de bussen in alle opzichten veilig en schoon zijn, Covid-schoon, en voldoen aan alle maatregelen en het protocol.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: