Minister van Volksgezondheid werkt aan oplossing kritieke situatie Bureau Dak- en Thuislozen

De situatie van de dak- en thuislozen te Latour is nijpend. Locatiemanager bij Bureau Dak- en thuislozen, Claudia Cotin, meldt dat een aantal zaken het werk voor het personeel bijna onmogelijk maakt. Ook de vakbond heeft zich door de spanningen beziggehouden om te werken aan een oplossing. Met de minister van Volksgezondheid is contact gezocht. Deze zal zich persoonlijk oriënteren om uitkomst te bieden in de problematiek.

Alles uit eigen zak

Cotin vertelt dat op dit moment alles uit eigen zak wordt bekostigd. “We zitten hier met 25 tot 30 mannen die psychische klachten hebben, terwijl ze niet beschikken over inkomsten. De middelen om ze elke dag warm eten te geven ontbreken, waardoor ze weer over straat zwerven en in de middaguren terug komen. Voorheen kregen we nog bonnen voor deze doelgroep om spullen of een pakket op te halen”, laat Cotin weten. Ze merkt nog op dat ze een bezoek van de minister of een vertegenwoordiger op prijs zou stellen. De cliënten moeten ook naar de huisarts kunnen. “We zijn een essentiële dienst, eigenlijk zijn we een zorginstelling en we kunnen de mensen niet alleen brood geven. Via bonnen konden we spullen halen bij Chotelal, maar dat is er nu niet bij”, laat Cotin weten. “Voor een warme maaltijd moeten we nu zelf zorgen. Ook hebben 6 personen al 6 maanden geen salaris ontvangen. Daarnaast is er een onderbezetting van personeel. We werken ook 6 dagen per week. “Bovendien, het personeel dat de straten opgaat om de cliënten te begeleiden, wordt door de politie aangehouden.” Cotin vertelt dat aan het personeel wordt aangegeven dat ze over een rooster moeten beschikken bij controle.

Geen inkt, geen dienstauto

“Maar hoe gaan we een rooster maken als we geen inkt hebben om deze uit te printen?” vraagt Cotin retorisch. PCS zorgt voor de zorg en de rest valt onder het ministerie van Volksgezondheid. Een telefoonlijn ontbreekt momenteel bij het bureau. Ook de dienstauto is ontnomen. “We hadden een dienstauto waarmee we konden uitrijden, bijvoorbeeld als het ziekenhuis ons opriep, maar daar beschikken we ook niet meer over.”

Vakbond
Claudette Etnel, voorzitter van de vakbond Bond Personeel Bureau Dak- en Thuislozen, zegt dat bij de overgang van parastataal naar de overheid het ongeveer 6 maanden duurt voordat je op de loonlijst komt. “Het is echter wel kwalijk dat de mensen tot nu toe geen salaris hebben ontvangen.” Ze noemt het een bijzondere baan, bijzonder werk dat deze personen dagelijks verzetten.


Minister van Volksgezondheid
Ondertussen heeft Etnel telefonisch contact gehad met de minister van Volksgezondheid, die heeft aangegeven dat hij met zijn collega van Binnenlandse Zaken zal onderzoeken waarom de mensen nog niet voorkomen op de pay role van het ministerie van Volksgezondheid. “Ook wil hij een persoonlijk bezoek afleggen aan het Bureau Dak- en Thuislozen.” Etnel zal de aanvullende informatie naar de minister sturen, zodat dit naar de minister van Binnenlandse Zaken kan worden doorgeleid voor een spoedige oplossing.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: