Minister Juspol: ‘Politie gaat over tot verbaliseren overtreders lockdown’

Tijdens het afgelopen total lockdown weekend werden in de politieregio Paramaribo in totaal 584 lockdown-overtreders aangehouden en overgebracht naar de hal op het terrein van de Politie Academie. In haar politiebericht maakte het Korps Politie Suriname geen melding van het uitdelen van boetes en/of het toepassen van snelrecht op overtreders. ‘De politie doet nogmaals een dringend beroep op de burgerij om niet op straat te gaan als het niet noodzakelijk is en om de Covid-19 maatregelen altijd in acht te nemen’, stelde het korps. 

Dat de overtreders geen boete werd opgelegd, wekte de nodige verbazing in de samenleving. De meest recente boetelijst vermeldt immers dat ‘het verbod zich buiten de toegestane tijden op de openbare weg te begeven of te bevinden’ een boete oplevert van SRD 350. Maar, geen enkele boete werd uitgedeeld.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname het volgende. ‘De politie is niet verplicht de boetes op te leggen. Het is een beleidskeuze als ze ervoor kiest om ze alleen van de straat te halen. Mij is voorgehouden dat ze volgende week wel gaan verbaliseren.’

Overigens, opgepakte overtreders van de lockdown mogen niet langer dan zes uren worden vastgehouden, in die uren is niet meegerekend de tijd van tien uur ‘s avonds tot half zeven ‘s ochtends. Dit wordt bevestigd door minister Amoksi: ‘Jawel, dat is juist, zoals aangegeven in het Wetboek van Strafvordering.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: