‘De hele dag in de hitte met een mondkapje werken, is niet te doen’

“In de hitte de hele dag werken met een mondkapje op, is echt niet te doen. In het begin probeerde ik dat samen met mijn collega’s te doen, maar a ne luk. Wo dede dja anders. Ma un musu wroko fu man tang nyang”, zegt Mantje, een arbeider bij een autobandenzaak aan de krant. Zoals alle andere bedrijven is ook de zaak waar hij werkt verplicht de Covid-19 maatregelen strikt op te volgen en zo zijn ook alle werknemers verplicht om een mondkapje op te doen en daarnaast de nodige hygiënemaatregelen en sociale afstand in acht te nemen. De manager van deze zaak snapt de noden van zijn arbeiders. “Er is daarom intern besloten dat de arbeiders in de werkruimte dan zonder hun mondkapjes mogen werken. Weliswaar moeten zij de andere hygiënemaatregelen strikt opvolgen”, zegt de manager. Zo moeten klanten verplicht buiten blijven, waarna een arbeider van de zaak netjes zijn mondkapje zal opdoen en naar buiten zal gaan om de klant te assisteren. Gevraagd wordt wel dat alle klanten verplicht met een mondkapje de zaak moeten bezoeken en de sociale afstand houden van de werknemers van de zaak.

Ook bij een monteurszaak te Paramaribo Noord vertelt een automonteur dat hij pas zijn mondkapje opdoet als hij bezoek krijgt of als de klant erbij is. Het is voor hem totaal onmogelijk om de hele dag met een mondkapje te werken, aangezien zijn werkruimte slecht geventileerd is en ook nog geen airco-installatie heeft. “We moeten dan maar creatief zijn”, zegt hij. Van tijd tot tijd valt het wel op dat zelfs klanten vergeten hun mondkapjes op te doen, maar daarop worden zij direct gewezen. Volgens de automonteur is het vooral hinderlijk en een groot gevaar wanneer een wachtende klant op dezelfde locatie staat te roken en vaak niet begrijpt dat hierdoor ook het virus verspreid kan worden. “Wanneer wij de mensen dan beleefd vragen om dat op een andere locatie te doen, wordt men vaak boos of dreigt men naar een andere monteur te gaan. Het is gewoon een mentaliteitskwestie”, aldus de monteur.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: