OW-minister Nurmohamed: “Gelukkig heb ik een pick-up, om al die openstaande rekeningen te sjouwen, want het is heel zwaar”

“We kunnen morgen een lening nemen, maar wij zullen niet dezelfde fouten van de vorige regering herhalen.” De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft gisteren in DNA aangegeven dat er grote achterstanden zijn in betalingen van aannemers en dienstverleners die projecten uitgevoerd hebben voor OW. “Vanaf 2013 zijn aannemers niet betaald, enkele personen zijn wel betaald. Maar vele achterstanden in betalingen zijn op te merken. Die trend zette zich voort tot na de verkiezingen. Die stapel heb ik meegenomen. Vellen genoeg en niets is betaald geworden.” De bewindsman toonde een groot aantal documenten aan het parlement. “Gelukkig heb ik een pick-up, om ze te sjouwen, want het is heel zwaar”, verzuchtte de minister.

Schulden niet betaald

Minister Nurmohamed heeft aan de hand van 3 projecten geïllustreerd hoe betalingen niet zijn gedaan voor belangrijke projecten. “Er zijn heel veel projecten, maar ik ga u aangeven wat er is gebeurd. Infrastructuur is een belangrijk onderwerp voor elke regering. We wilden ook graag projecten uitvoeren. De verwaarloosde infrastructuur willen wij ook aanpakken voor de mensen, het volk. Maar de cijfers heb ik eerder al gepresenteerd: grote achterstanden in betalingen. De schulden lopen op tot 500 miljoen. Ik ga aangeven wat de aanleiding is geweest dat sommige projecten zijn gestopt. Natuurlijk als er niet betaald wordt, gaat de ondernemer stoppen. Er is flink gefeest en verdeeld in mei, maar de schulden zijn niet betaald.”

Baggerproject

“Het baggerproject is een belangrijk project. Het project is in gevaar gekomen, want er is niet betaald geworden. Dit is een van de projecten die wij heel belangrijk vinden”, stelde de minister. “We zullen nieuwe financieringsmogelijkheden bekijken. Het project is van China Harbour and Engineering Company Ltd. (CHEC)  waarbij er op 31 december 2019 een uitvoeringsovereenkomst is getekend. Op 2 maart 2020 zijn de baggerwerken gestart, met kosten van USD 56.350.960. In januari 2020 is er een voorschot van USD 7.084.592 betaald. CHEC heeft ruimte gegeven aan de regering tot eind augustus 2020. Momenteel is het project stopgezet. De regering Santokhi-Brunswijk zal het project weer starten.  Er zullen gelden geïnd  worden door onder andere een baggerfee voor de MAS, TCT, OW, en andere bedrijven. Ook zullen nieuwe financieringsmogelijkheden via CHEC bekeken worden. We zullen de originele scope proberen te behouden. Ik ga met de nuloptie dit project opstarten. Dat betekent, zonder geld nu, ga ik het opstarten”, gaf de minister tegenover Dagblad Suriname aan. “We kunnen nu een lening gaan nemen, maar dat gaan we niet doen. We zullen de fouten van de vorige regering blijven herhalen: schulden nemen om vorige schulden te betalen. Nee, dan zullen wij niet doen. Ik zal met het bedrijf kijken naar andere mogelijkheden”, stelde de minister.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: