Minister Bronto Somohardjo: “Namen van doden en personen met beperkingen gebruikt om geld te ontvangen tijdens vorige regering”

De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, gaf gisteren in het parlement aan dat de vorige regering zelfs namen van doden en personen met een beperking zijn gebruikt om gelden te ontvangen.

Duizenden in dienst

“In de afgelopen jaren zijn er duizenden en duizenden mensen in dienst genomen die we kunnen categoriseren. Het gaat om personen die zijn aangetrokken, ze hebben een beschikking en ontvangen al salaris maar hebben geen werkplek. “Voor deze categorie is de overheid druk doende om oplossingen te vinden. Personen zijn aangetrokken, hebben een beschikking in handen ontvangen en krijgen salaris, maar zijn nergens te vinden. In mijn ogen is de oplossing voor deze categorie simpel; hun loon bevriezen en de personen de kans geven om te verweren, de zogenoemde inactieve ambtenaren. Categorie 3 zijn de personen die een beschikking hebben ontvangen maar nog geen loon, de zogenaamde onzichtbare ambtenaren. Ze hebben een beschikking maar er is geen enkele paper trail die naar hun toe leidt, geen cv, geen sollicitatie, geen verklaring van de geneeskundige commissie, geen resolutie van de president, geen e-mail, niks. Het lijkt net alsof de vorige regering op straat liep en mensen om hun naam vroeg en een beschikking gaf met de mededeling: ‘stem op me en je zaken worden later geregeld’. Pure vorm van voor-de-gek-houderij. Deze mensen zijn niet in dienst genomen volgens de juiste procedure, deze nieuwe ambtenaren stonden niet eens op de begroting, op de begroting van 2018 en 2019 ook niet.”

Betalen met twk

Minister Somohardjo gaf verder aan  dat er gevallen zijn waarbij ‘mensen 2 weken voor de verkiezingen een beschikking hebben gekregen en tot overmaat van ramp staat op die beschikking dat ze vanaf januari in dienst zijn genomen en dus met twk moeten worden terugbetaald, terwijl hun namen op geen enkele presentielijst te zien is; en juist die mensen worden opgejut om te staken’. “Ook hier in Commewijne had deze categorie onzichtbare ambtenaren bijna gestaakt. Ze werden opgeroepen via voicemails en nadat die voicemail is uitgelekt zegt diegene die ze wilde opjutten om te staken doodleuk: it wasn’t me, a no mi, in het javaans: orah aku’.

400 beleidsadviseurs

“Believe it or not, mijn ministerie telt ongeveer 400 beleidsadviseurs”, stelde minister. “Niet 100, 200 of 300 maar 400. Die kosten het ministerie miljoenen per maand. Met zoveel beleidsadviseurs kan je een hele aparte ministerie oprichten, dan noem je het ministerie van Beleid. Ik heb een circulaire laten uitgaan waarin ik heb gevraagd dat elke beleidsadviseur zich om 07.00 u. aanmeldt bij de directeur waaronder zij vallen. Tot nu toe heb ik nog geen 50 aanmeldingen gehad. Dus eind van de maand is het voor mij makkelijk om de lonen te bevriezen van degenen die zich niet hebben aangemeld. En voor diegene die zich wel aanmelden, gaan wij testen doen om te zien wat hun competenties zijn. Laten we zien hoeveel van de 400 zoveel capabel zijn, want u heeft gezien wat voor schade het de afgelopen 5 jaren heeft gebracht om niet-capabele mensen op belangrijke posten te zetten.”

Doden en personen met beperkingen

“De commissie van onregelmatigheden heeft mij stukken doen toekomen die niet mals zijn. Als u had gedacht dat wij als land niet lager konden zinken, omdat men had geroofd van de centrale bank, dan vergist u zich.  Als u had gedacht dat wij als land niet verder konden zinken, omdat de vorige regering uitspraken van de rechter negeerde, dan vergist u zich. De commissie onregelmatigheden is gevallen tegenkomen van mensen die al dood zijn, maar hun naam wordt gebruikt om toch nog geld te ontvangen. Het lijkt net alsof de vorige leiding van het ministerie, op de begraafplaatsen liep en zei: ‘ai, disi dede, laten we zijn naam gebruiken’. Kunt u zich voorstellen dat onder de vorige leiding bij het ministerie ze zelf niet hebben geschroomd om misbruik te maken van mensen met een beperking. Er zijn gevallen waarbij mensen namen/id’s hebben misbruikt van mensen met een beperking, alleen maar om geld te kunnen ontvangen, terwijl die personen van niks weten. Ze nemen die mensen hun namen en laten geld storten op een andere rekening.”

Brief pg

“Ik heb de pg een brief geschreven om deze en andere zaken te onderzoeken, want in mijn ogen ben je net zo groot een crimineel als die persoon die geld steelt van de Centrale Bank. Je bent in mijn ogen net zo groot een crimineel als de persoon die geld steelt van de naschoolse opvangen. Als je de durf hebt om misbruik te maken van de mensen met een beperking en doden, ook dan moet je de gevangenis in”, gaf minister Somohardjo aan.

Hoop

“Ik durf te hopen dat het goed komt met Suriname, omdat we nu een president hebben die dag en nacht werkt, die waarschijnlijk wel slapeloze nachten heeft. Omdat wij een president hebben die niet regeert vanuit macht, maar vanuit recht. U ziet wat er met de vorige president is gebeurd. Wie de macht heeft en het recht niet kent zal door dezelfde macht zijn recht verliezen.

Ik durf te hopen, omdat in de Heilige Koran staat: “Voorwaar, zo komt met de moeilijkheid de verlichting. Voorwaar, met de moeilijkheid komt de verlichting”. Na de moeilijke periode van de jaren 80 hebben we als volk verlichting gezien, na de moeilijke periode van de jaren 1996 tot en met 1999 hebben we verlichting gezien en ook na de moeilijke periode 2015 tot 2020 zullen wij als volk verlichting zien”, gaf minister Somohardjo aan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: