Amerikaanse minister Pompeo: ‘Ik ben hier, omdat Suriname gekozen heeft voor een principiële leider’

Niet gesproken over Venezuela en China

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, en de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi hebben niet gesproken over eventuele steun van Suriname over de policy van de VS tegenover Venezuela. Dit zei het staatshoofd gisteren tijdens een persconferentie. Santokhi herhaalde wederom de positie van Suriname tegenover het buurland. Pompeo zei dat het beleid van de Amerikaanse regering op dit stuk duidelijk is. “We ondersteunen democratie en mensenrechten. Wij ondersteunen de democratisch gekozen regering Guaido in Venezuela als de echte regering. Maduro is verdacht van druggerelateerde handelingen. Wij geloven dat ook de Venezolanen recht hebben op alles zoals burgers van andere landen dat ervaren. Democratie, mensenrechten en een kans om wat te kunnen verdienen. Wat wij voor onze familie willen, willen wij ook voor het Venezolaans volk”, stelde de minister. Al enige tijd werd gesuggereerd dat de Amerikaanse minister in Suriname is om steun te krijgen voor een eventuele aanval van de VS op Venezuela. Echter, beide functionarissen hebben dat ontkend.

Michael Pompeo voert het woord tijdens de persconferentie donderdagmiddag.

Volk Suriname heeft gekozen voor democratie

Pompeo stelde dat hij in Suriname is, omdat het volk van Suriname tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 ook gekozen heeft voor democratie en een principiële leider. Dat is iets wat de VS overal ter wereld wilt ondersteunen. “Daarom ben ik hier vandaag om na te gaan op welke gebieden wij een goede samenwerking kunnen hebben. Om Suriname en het Surinaams volk te ondersteunen. Wij rekenen op Suriname om ook een steentje bij te dragen in de regio”, aldus de Amerikaanse minister. Met het aantreden van de regering-Santokhi is een nieuwe tijdperk aangebroken om de banden weer aan te halen.

President Chandrikapersad Santokhi zei dat er niet is gesproken over Venezuela en China.

China ook geen onderwerp van gesprek

Er is volgens Pompeo ook niet gesproken over de handelsoorlog tussen de VS en Volksrepubliek China. “Wij hebben gezien hoe de Chinese communistische partij in landen heeft geïnvesteerd. Dat alles lijkt goed en onschuldig op het eerste gezicht, maar daarna stort alles in elkaar meer vanwege de politieke prijs die betaald moet worden. Wij doen ons best om een ieder te laten begrijpen waar zij zich aan committeren. Wij hebben niets tegen Chinese ondernemers. Als een chinees bedrijf op een eerlijke en correcte manier zich aanmeld en zij ook met het beste voorstel komt, dan word zo een bedrijf nooit gedwarsboomd”, aldus de minister. Pompeo is voorstander van Foreign Direct Investment vanuit Amerika en hierover is ook met minister Albert Ramdin is gesproken. Alles met de bedoeling om het leven van de Surinamer en het land ten voordele te zijn. President Santokhi voegde eraan toe dat China niet het onderwerp van gesprek is geweest. Volgens Santokhi is er gesproken over hoe Suriname en de VS de bilaterale relatie kunnen versterken en verder uitdiepen op het gebied van handel en veiligheid. Pompeo heeft na zijn kort bezoek aan Suriname zijn reis voortgezet naar Guyana, daarna Brazilië, vervolgens Columbia, waarna hij weer zal keren naar Texas.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: