State Department VS over bezoek Pompeo; “Amerikaanse investeringen in schril contrast met die van China”

Het Amerikaanse State Department, te vergelijken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tijdens een persmoment uitleg gegeven over het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse, Mike Pompeo aan de regio. Een hoge functionaris gaf het volgde aan;
De secretaris begint zijn reis op 17 september, morgen, met een ontmoeting in Paramaribo met de Surinaamse president Santokhi en minister van Buitenlandse Zaken Ramdin.  De secretaris zal hen feliciteren met de recente verkiezingen in Suriname en de vreedzame machtsoverdracht. Het bezoek van Pompeo markeert een nieuw hoofdstuk in relaties met Suriname.


Schril contrast met China
Suriname heeft grote offshore oliereserves. De secretaris zal een ontmoeting hebben met lokale vertegenwoordigers van Amerikaanse mijnbouw- en oliemaatschappijen die deel uitmaken van de cruciale investering van deze sector in de welvaart en toekomstige groei van Suriname. De secretaris zal tijdens deze bijeenkomsten benadrukken hoe Amerikaanse bedrijven in het hele halfrond verantwoord en transparant investeren. Dit staat in schril contrast met China, wiens roofzuchtige leningen landen op het westelijk halfrond opzadelen met onbetaalbare schulden en bedreigingen voor de nationale veiligheid en soevereiniteit.  Suriname wordt, net als de rest van de regio, geconfronteerd met veiligheidsdreigingen van transnationale criminele organisaties, en we zullen het hebben over voortdurende samenwerking op dat gebied. gaf de hoge functionaris aan.

Nieuwe dag
Volgens het Office of the Historian van het State Department is dit het eerste bezoek van een staatssecretaris aan Suriname sinds de onafhankelijkheid. Dit benadrukt deze nieuwe dag in onze relaties met het westelijk halfrond. In Suriname had je een regering die – misschien meer geassocieerd werd met persoonlijkheid, maar waar de leiding een aantal ernstige gebreken vertoonde die het vermogen om goede relaties te onderhouden met veel andere landen in de regio beperkten. Dat is nu veranderd en we hebben goede hoop dat we in beide landen regelmatige, vreedzame machtswisselingen zullen zien zonder het soort problemen dat we in het verleden hebben gehad. Wat we proberen te doen, is Guyana en Suriname helpen bij het ontwikkelen van het soort gastvrije omgevingen voor eerlijke buitenlandse investeringen die beide willen en nodig hebben om hun welvaart en ontwikkeling te bevorderen. En dus denk ik dat dit een geval is waarin iedereen het eens is over wat ze willen en het is een vraag wat we doen om ons van hier naar daar te krijgen, aldus State Department functionaris die niet bij naam wordt genoemd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: