Roy Bhikharie: “Ook met afschaffen van subsidie blijven corruptie en diefstal gehandhaafd”

De VHP-Abop regering heeft kenbaar gemaakt dat in het kader van sanering enkele subsidies afgebouwd worden. Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), vraagt zich af naar aanleiding van welk motief de nieuwe regering de subsidies wil stopzetten. Tegenover Dagblad Suriname geeft hij aan dat hij nog geen productiviteitsonderzoek heeft gezien. Een productiviteitsonderzoek laat namelijk zien of alles richtig gebeurd en dat er op geen enkele manier diefstal plaatsvindt. “Je kan niet zomaar zeggen dat je de subsidies wil opheffen. Is er bijvoorbeeld sprake van belangenverstrengeling? Hoe staat het met het transparantie- en gelijkheidsbeginsel?”

Indien er een punt wordt gezet achter de subsidies betekent het dat het volk moet opdraaien voor de verhoogde kosten. Echter, in welke mate is het volk gesubsidieerd? “De overheid verstaat onder subsidie het volk helpen, maar ik vind dat er volgens deze definitie geen subsidie bestaat. Het geld dat de staat betaalt aan bepaalde instellingen om zogenaamd iets toegankelijker te maken voor de burger is financiering van diefstal, verspilling en corruptie.” De Naschoolse Opvang, vreemde geldstromen op IGSR, en de brandstofcompensatie van PLO zijn hiervan enkele voorbeelden. Volgens Bhikharie moet de regering daarom aantonen in welke mate het volk gesubsidieerd is, alvorens het volk op te zadelen met onnodige extra kosten. “De overheid maakt allerlei rare sprongen omdat ze het niet beter weet.”

Bhikharie is van mening dat ook met het afschaffen van subsidie, corruptie en diefstal gehandhaafd blijven. Uiteraard wil het volk niet opdraaien voor diefstal en corruptie in de vorm van verhoogde kosten. De PVP-voorzitter voert aan dat door alle staatsleningen en diefstal van de valutakasreserve de bestaanszekerheid van het volk aangetast is. “Dat van de valutakasreserve is een directe vorm van diefstal en van de ⅔ deel van de leningen weten we niet waar het naartoe gaat. Pas als Gillmore Hoefdraad in beeld komt, kan je al deze zaken oplossen.” In plaats van dat alle focus op Hoefdraad gelegd wordt, constateert Bhikharie ergere belangenverstrengeling bij de diverse benoemingen voor overheidsfuncties. Hij wijst erop dat diefstal alleen mogelijk is als er sprake is van belangenverstrengeling. “Zolang je een familierelatie in een topfunctie hebt, betekent het dat je beïnvloeding krijgt en dat leidt tot diefstal. Je kan niet stelen zonder belangenverstrengeling. Alle instituten van de overheid hebben direct of indirect te maken met geld.” Daardoor laat het transparantie- en gelijkheidsbeginsel veel te wensen over. Bhikharie voegt daaraan toe dat transparantie betekent dat alle relevante informatie toegankelijk, beschikbaar, duidelijk en begrijpelijk moet zijn. “Dit staat niet los van belangenverstrengeling.” En bij het transparantiebeginsel hoort ook het gelijkheidsbeginsel. Dit verklaart waarom de diverse benoemingen niet gepaard gaan met transparantie over de kandidaten. “Good governance kan niet bestaan zonder transparantie”, aldus de PVP-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: