NJP-ondervoorzitter plaatst kanttekeningen achter nieuwe bustarieven

Het is nu definitief dat de bustarieven zijn verhoogd. Deze beslissing is genomen om de subsidies af te schaffen of te doen minimaliseren. De reële kostprijs, berekend op vervoer van 25 personen, komt neer op SRD 4.82 voor een stadsrit. De bushouders mogen nu slechts 20 personen vervoeren met in achtneming de Covid-19 protocollen. Dan komt de prijs op SRD 5 per persoon voor een stadsrit. “Een passagier die van maandag tot vrijdag een stadsritje retour zou pakken, betaalt maandelijks SRD 200”, zegt NJP-ondervoorzitter Dinesh Parag. Volgens hem is dit een groot probleem, vooral voor de mensen gezinnen waar ook de kinderen gebruik maken van openbaar vervoer. “Bijvoorbeeld, een gezin van vier op zou dan maandbasis SRD 800 moeten neertellen alleen voor een stadritje retour. Twee maatstaven die onder verschillende namen het meest worden gebruikt om de kwaliteit van een beleid te beoordelen, zijn de rationaliteit of redelijkheid en de legitimiteit of aanvaardbaarheid. De legitimiteit van beleid is de aanvaardbaarheid van het beleid voor de betrokkenen. Het gaat daarbij om de mate waarin het beleid door te betrokkenen als juist, gerechtvaardigd of althans aanvaardbaar wordt beschouwd en ook wordt gesteund. Tot de betrokkenen behoren niet alleen de personen of organisaties die het beleid voorbereiden of bepalen, maar ook de mensen op wie het beleid zich richt: de doelgroep. In dit geval wordt de doelgroep flink gedupeerd, ook de studenten behoren tot deze doelgroep.”

We merken volgens Parag dat er nogal veel drempels zijn voor de jongeren om van onderwijs te genieten. “Verhoogde bustarieven en de eisen die bepaalde scholen hebben (denkende aan jou te verplichten van het hebben over een laptop en internet). De overheid zou deze drempels juist moeten weghalen, zodat de jongeren kunnen genieten van onderwijs. Met 1 Prado ter waarde van USD 60.000 kan je 300 laptops ter waarde van USD 200 kopen. Je helpt dus 300 studenten daarmee. Ik hoop dat de regering hiernaar kijkt en goed evalueert. Voor de studenten doe ik een beroep op de regering, dat de studenten een korting krijgen of zelfs gratis gebruik mogen maken van openbaar vervoer. Aangezien dit één van de beloftes was van deze regering”, aldus Parag.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: