Minister Ramdin: ‘Honorair consuls moeten actiever zijn en vaker bij elkaar komen’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft dinsdag een ontmoeting gehad met een tweede groep honorair consuls. Zij werden net als de eerste groep, die op 8 september werd ontvangen, geïnformeerd over het regeringsbeleid.

Henk Esajas, die al ruim 30 jaar Mexico vertegenwoordigt in Suriname, spreekt van een uitstekend en verhelderend gesprek. Hij vindt het een goede insteek van minister Ramdin om al in een vroeg stadium de vertegenwoordigers van bevriende naties erbij te halen, aldus de Communicatie Dienst Suriname. ‘Wat vandaag besproken is, brengt ons dichterbij de bilaterale betrekkingen’, stelt Esajas.

Egonlyndon Audhoe, die in Suriname vertegenwoordiger is van de Filipijnen, zegt dat het belangrijk voor de honorair consuls is om over het nieuwe beleid van de nieuwe regering geïnformeerd te worden. Hij zegt, dat deze groep vertegenwoordigers dwars door alle dimensies heen een brugfunctie vervullen. Ze hebben als belangrijke rol Suriname in de internationale samenwerking te verbinden met de rest van de wereld. Volgens Audhoe is de relatie tussen Suriname en de Filipijnen nog een hele jonge, maar er zijn veel plannen en intenties. 

Tot de groep die dinsdag werd ontvangen behoorde ook Timothy van Ommeren, honorair consul van Zuid-Korea in Suriname. Hij gaf aan dat tijdens het overleg met minister Ramdin ook de nadruk is gelegd op zaken doen. Van Ommeren brengt in herinnering, dat Suriname het enige land van het Caribisch gebied is dat tijdens de wereldoorlog soldaten heeft geleverd aan Zuid-Korea. De banden met Zuid-Korea dateren al vanaf 1975.

Volgens minister Ramdin moet er goed contact worden onderhouden met de honorair consuls, omdat ze meer kunnen betekenen voor Suriname. Aan de andere kant moet Suriname zich ook presenteren als een democratisch land waar recht en wet geldt, internationale normen gerespecteerd worden op het stuk van mensenrechten en politieke rechten en een waar men goed bestuur wil hebben. Verder ook als een land waar investeerders op een zakelijke voorspelbare manier verwelkomd kunnen worden alsook hun investeringen beoordelen.

De bewindsman heeft op de honorair consuls het beroep gedaan om actiever te zijn in het land en vaker bij elkaar te komen. Zelf zal hij ernaar toe werken om een tot twee keer per jaar met de vertegenwoordigers bij elkaar te komen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: