Versleten schoenen weggooien vaak niet nodig

“Als schoenen versleten zijn, is weggooien vaak helemaal nog niet nodig”, zegt schoenreparateur Ram aan de krant. Volgens deze schoenmaker is het in deze moderne tijd een snelle optie om een nieuwe schoen of slipper te kopen. “Als iemand zijn of haar schoen of slipper heeft gesneden, kan die zo snel mogelijk in een van de winkels stappen en een nieuwe kopen. Maar mensen die zich dat niet kunnen permitteren of een zekere waarde aan hun schoen hechten, brengen het wel voor een schoenmaker.” Ram geeft aan dat schoenmakers niet meer zo veel te zien zijn in vergelijking met vroeger. “Je kon bijvoorbeeld 5 tot 10 schoenmakers verspreid zien in het centrum, maar nu zijn er maar 2. Zelfs door heel Paramaribo kan je een paar maar zien. Door de tijd is alles veranderd en de situatie in het land maakt het ook steeds moeilijker”, aldus Ram.

Veel schoenmakers stoppen met het werk of de meeste van hen zijn 40-plussers. Je ziet volgens Ram geen jonge mensen meer die geïnteresseerd zijn om dit beroep uit te oefenen. “Het is namelijk voor mij een hobby en passie geworden. Als schoenmakers bieden wij de mensen de mogelijkheid om hun schoenen een tweede of derde leven te geven. De meeste van ons doen niet alleen schoenen, maar ook lederwaren om hun oude glans en comfort terug te geven en we verlengen ook daarmee de levensduur. Wanneer de pasvorm nog goed is, maar de hakken of zolen zijn versleten, of het materiaal is beschadigd, of het stikwerk of rits moet worden gerepareerd, dan kan dat door ons hersteld worden. Het lijkt voor velen waardeloos, maar voor ons is het werk en verdienen”, benadrukt een andere schoenmaker.

“De meeste schoenen die gemaakt of hersteld worden, zijn herenschoenen. Bij de dames gaat het volgens de schoenmaker gemakkelijk, omdat zij dan snel een slipper of schoen kunnen kopen. Maar voor een man is het toch niet zo gemakkelijk. Kinderschoenen kunnen geteld worden, want die worden niet altijd gebracht om gemaakt te worden.  Ook zijn de meeste klanten mensen op een bepaalde leeftijd, vrienden en familieleden.  De meeste dingen die gedaan worden, zijn nieuwe schoenen verstevigen om het langer te gebruiken. Schoenen herstellen, is milieuvriendelijker dan weggooien. Ook bespaart men geld. Maar eenieder denkt er anders over. Ik kan alleen maar kijken en meeleven met wat de situatie met zich meebrengt. En hopen dat het beter wordt ”, zegt Ram. 

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: