Surinamers trekken massaal naar recreatieoorden

Politie kan moeilijk optreden

Tijdens de lockdowns in het weekend trekken Surinamers massaal naar recreatieoorden. De “vakantiegangers”, trekken vrijdag weg en komen op de maandag terug. Favoriet zijn de recreatieoorden aan de rechteroever van de Commewijnerivier en de oorden langs de Surinamerivier in zowel Para als Brokopondo.

De politie kan moeilijk optreden in deze gebieden, omdat de indruk wordt gewekt dat de oorden gesloten zijn voor het publiek. De mensen komen via de achterdeur binnen en via verschillende netwerken. In gesprek met Dagblad Suriname zeggen enkele van de mensen dat ze via vrienden belanden in de oorden. “Na regel tori dja”, zegt een jonge vrouw vrolijk. Zij is helemaal in Afobaka beland, waar zij er met enkele tientallen mensen vertoeft. Recreatieoorden moeten volgens de lockdown-regels gesloten zijn, maar de eigenaren en de burgerij hebben lak aan deze regels.

“We zorgen er wel voor dat we op afstand van elkaar blijven natuurlijk”, luidt een andere opmerking. De meeste mensen zijn in kleine groepen en verblijven in cabanas. “De lockdown is frustrerend. Als je in de stad ben, frustreer je nog meer. Hier kan je tenminste chillen”, is het antwoord van een andere man, die met zijn vriendin vertoeft in Para. Hij vindt dat de oorden gewoon open moeten zijn voor het publiek. “Als iedereen zich aan de Covid-maatregelen houdt, is er niets aan de hand”, zegt hij. In een eerder interview verzekerde de districtscommissaris van Para, Marlene Joden, dat alle oorden in haar district gesloten zijn. Toen zei de dc: “Lockdown is voor mij lockdown”. Volgens haar treedt de politie wel op.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: