‘Letten op wat we eten en blijven bewegen’

Het is volgens Avir Parker, gymleerkracht tevens student MOB Lichamelijke Opvoeding, in deze Coronatijd heel belangrijk dat we gaan letten op wat we eten en dat we blijven bewegen. “Als student MOB Lichamelijke Opvoeding vind ik dat het mijn verantwoordelijkheid is dit met het volk te delen. Vanaf het gebit tot de organen, alles wijst erop dat mensen herbivoren zijn oftewel planten- en vruchteneters. Het nuttigen van dierlijke eiwitten heeft veel schadelijke gevolgen, zoals het ontwikkelen van hoge bloeddruk, diabetes mellitus, kankersoorten en verschillende andere ziektebeelden, die ons immuunsysteem afzwakken. Daarom is het van eminent belang dat we onze dierlijke eiwittenconsumptie minimaliseren van elke dag tot 1 of 2 keer in de week of zelfs helemaal niet. 

‘A whole food plant based diet is the way to go’ 

Dat wil zeggen dat we zo dichtbij de natuur moeten leven in zijn gehele vorm als mogelijk. Vers fruit, gestoomde groente, uitgekookte aardvruchten, pesisoorten, noten en zaden. Degenen die bang zijn dat ze niet genoeg eiwitten zullen binnenkrijgen van een plantaardige leefstijl, hebben niet genoeg weet over eiwitten in de natuur”, zegt Parker. Eetbare planten, vruchten en pesisoorten hebben volgens Parker alle essentiële aminozuren. Alleen verschillen ze in de mate waarin ze voorkomen, in elke plantaardige soort. Daarom is het belangrijk elke dag heel gevarieerd te eten. “Koeien, kippen en varkens eten ook geen vlees, maar krijgen wel alle aminozuren binnen die ze nodig hebben. Waarom zouden wij mensen dat dan niet kunnen? Voor mensen in deze tijd, vooral mensen met chronische aandoeningen, is het ontzettend belangrijk dat ze blijven bewegen en het liefst aan aerobe training doen oftewel een training, waarbij met een aantal cardiovasculaire- en ademhalingsgerichte aanpassingen het uithoudingsvermogen wordt vergroot. Deze vorm van  bewegen zorgt ervoor dat de bloedsomloop wordt bevorderd, waardoor de witte bloedcellen beter door het lichaam verspreid worden en stress vermindert. Bij weinig lichaamsbeweging zijn de witte bloedcellen minder mobiel en is het effect omgekeerd. Aerobe training kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld lopen, joggen, fietsen en tuinieren. Dit zijn heel eenvoudige manieren om in beweging te blijven, rekening houdende met de 1,5 meter sociale afstand die we nu in acht moeten nemen. Ik wens het volk een gezonde eet-  en bewegelijke periode toe”, aldus de gymleerkracht.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: