Covid-19 preventieprotocol voor heropening gyms, fitnessclubs, yogacenters en dansstudio’s

De Covid-19 pandemie heeft sinds 13 maart Suriname in de greep. De laatste weken is het aantal Covid-19 positieven toegenomen. De bedrijven en de werknemers uit de gym-, fitness-, yoga- en danssector werden afgelopen maanden zwaar getroffen door de verspreiding van het virus. Door de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is gevraagd aan de Protocollencommissie Covid-19 Nieuw Normaal protocollen te ontwikkelen ten behoeve van de heropening van de gyms, fitnessclubs, yogacenters en dansstudio’s.


Gymmen en fitnesstrainingen vormen het geheel van sporten en oefeningen die thuis of in de sportschool worden uitgeoefend. De trainingen zijn erop gericht om bepaalde spieren of spiergroepen te trainen, of juist het uithoudingsvermogen en de conditie te verbeteren, zo schrijft het protocol. Men kan sporten onderverdelen op basis van wijze van uitoefening ervan in onder andere individuele sporten (gymnastiek, fitness, yoga, dansen, hardlopen), individuele sport in teamverband (groepslessen zoals yoga, aerobics, Zumba, dansen), partnersporten (2 sporters, zoals dansen) en teamsporten (zoals voetbal, volleybal, basketbal, waterpolo).

Het protocol is bedoeld als dwingende aanbeveling voor het veilig openstellen en openhouden van sportaccommodaties, zoals gyms, fitness clubs, yoga centers en dansstudio’s ten tijde van de Covid19 epidemie met inachtneming van de Covid-19 maatregelen en de nodige beheersmaatregelen. Hieronder enkele specifieke onderdelen uit het protocol. 


Hygiëne 

Installeer één of meerdere handwas of desinfectiestations bij de in- en uitgangen en op strategische plekken in de sportaccommodatie. Plaats gesloten vuilnistonnen met vuilniszak op vaste plaatsen (ingang, uitgang, toiletten, schaftruimte en in de sportaccommodatie) voor het deponeren van gebruikte wegwerpdoekjes en desinfectans wipes: leeg deze dagelijks (inclusief zak) en gebruik wegwerphandschoenen voor het legen. De in – en uitgangen moeten aangegeven worden en regelmatig gedesinfecteerd worden. 

Onnodige items, zoals tijdschriften, snoepjes, waterflessen en andere attributen evenals opties voor het opladen van mobiele telefoons en chargers, moeten verwijderd worden. 


Markeringen 

Plaats stickermarkeringen om de fysieke afstand van 1.5 meter tussen de mensen aan te geven. Tussen alle sporttoestellen (zoals treadmills, trainingsfietsen en fitness equipment) en de sporters is een ruimte van tussen 1.5 meter. Het meubilair wordt gemarkeerd, zodat deze conform de fysieke inrichting in stand blijft en wordt gehandhaafd. Het mag niet verplaatst worden door de sporters of het personeel. Reorganisatie van de sportruimtes en overige ruimtes in de sportaccommodatie, met inachtneming van de fysieke afstand. Indicatiestreepjes (vakjes) moeten op de vloer van de sportaccommodatie worden aangebracht om de fysieke afstand van 1.5 meter tussen de mensen aan te geven. Ook kunnen yogamatten gerangschikt worden op de vloer van de sportaccommodatie om de fysieke ruimte van elke sporter te markeren. Te allen tijde moet aan de fysieke afstand van 1.5 meter gehouden worden door personeel, trainers en de sporters, aldus het protocol.


Indien de aanbevolen afstand van 1.5 meter binnen en buiten zowel tussen personeel en sporters alsook onderling niet mogelijk is om te bewaren, dan wordt aanbevolen: het gebruik van aantal sporttoestellen en attributen te beperken en aan te passen aan de beschikbare oppervlakte en de looproutes in de sportaccommodatie, rekening houdend met de fysieke afstand. 

Fysieke barrières tussen personeel en sporters dienen aangebracht te worden door het plaatsen van afscheidingen, zoals een scherm van plastiek of (plexi)glas (scheidingswanden) bij de sporttoestellen en sportattributen. 


Ventileren

Ventilatie in de sportaccommodaties moet opgevoerd worden door zoveel als mogelijk de ramen en deuren open te houden tijdens de openingstijden. ‘Let daarbij op de windrichting en een in- en uitstroom van lucht in één richting, zonder dat er recirculatie plaatsvindt’, zo schrijft het protocol. 


Mond-/en neusmaskers 

Gebruik van mondneusmaskers voor alle personeel op de werkvloer en voor alle sporters reeds bij het binnentreden van de sportaccommodatie moet verplicht worden gesteld. 


Tijdens het sporten geldt het dragen van mondneuskap niet waar dat de sportbeoefening in de weg staat. Echter de fysieke afstand van 1.5 meter en de hygiëne maatregelen moeten strikt worden gevolgd. Deze uitzondering is van toepassing in gyms en fitness clubs voor bepaalde trainingen die met een mondneuskap op moeilijk uit te voeren zijn, zoals hardlopen op de loopbaan en cardio oefeningen, zoals schaarsprong, rugrollen, sprongburpee 180, zijwaartse teentik, weerstandband kikkersprong, zittende beekkick, banksprintjes, touwtjesspringen, wisselsprong met weerstandsband, snelle voeten, lunge sprongen, schoudertik, bergbeklimmer met push-up, dumbbell uitstoot, dumbbell, voorslaan, alternerend dumbbell uitstoot en pushup met roeibewegingen.


In yoga centers en dansstudio’s is sporten met mondneuskap wel mogelijk. Indien het dragen van een mondneuskap bepaalde sportbeoefening in de weg staat, zoals bij Zumba en aerobic, kan hier ook tijdelijk de mondneuskap verwijderd worden, mits de fysieke afstand tussen de sporters en of de oefentoestellen behouden wordt en strikt gehouden wordt aan de hygiëne. 


Sporters moeten hun handen wassen met water en zeep vóór en na de training. 

Het gebruik van de kleedkamers en douches van de sportaccommodaties wordt afgeraden, want in slecht geventileerd en in vochtige ruimtes blijven aerosolen langer hangen. Geadviseerd wordt om thuis aan- en om te kleden en te douchen.

Maak de sporttoestellen en sportattributen veelvuldig schoon met verdunde chlooroplossing telkens vóór en na het gebruik ervan; toestel pas in gebruik nemen als het aan de lucht gedroogd is. Sporters doen er goed aan waar mogelijk om hun eigen persoonlijke materialen mee te nemen, zoals matten, sporthandschoenen, polsbandje en andere attributen.

Te allen tijde moeten het personeel en de sporters zich houden aan de fysieke afstand van 1.5 meter.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: