Stutgard: “Een eventueel langdurige lockdown kan leiden tot ondervoeding”

Wereldwijd krijgen steeds meer landen het moeilijk op het gebied van de voedselvoorziening. Voedselbanken zijn in enkele Afrikaanse landen geen uitzondering meer, terwijl ook de druk op inwoners toeneemt om aan eten te komen. De Coronacrisis heeft gevolgen voor de voedselvoorziening. Het World Food Program (WFP) verwacht dat 300.000 mensen dagelijks van de honger zullen sterven wanneer in de voedseldistributie door lockdowns en afgesloten grenzen mensen geen voeding kunnen bemachtigen.

Ook voedseltechnoloog Ricky Stutgard is geen voorstander van lockdowns. Hij kijkt terug naar de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Surinaamse samenleving was aangewezen op de eigen voedselvoorziening. Nederlandse boten konden niet voor bevoorrading zorgen door de dreiging van Duitse duikboten. Surinamers werden hierdoor creatiever, omdat er ook vanuit de Verenigde Staten geen voedingsproducten naar Suriname kwamen. “We werden hierdoor zelfvoorzienend en we hebben het overleefd”, vertelt Stutgard. Het bedrijf Kersten speelde in op de behoefte en toonde hoe je mais kan gebruiken. De voedseltechnoloog licht toe dat het verschil met die periode was dat er geen lockdown gold.
Momenteel dreigt er voor Suriname geen situatie dat de voedselvoorziening in gevaar is, meldde de regering onlangs. De voedseltechnoloog merkt hierbij op dat Suriname wel dollars zal moeten verdienen. “Ik verwacht wel dat er mensen zullen zijn die aan ondervoeding zullen lijden.” Stutgard noemt zowel het niet, als het eenzijdig eten, als vormen van ondervoeding. “Deze dreiging kan voorkomen worden als mensen gaan planten.” De kritische kanttekening die Stutgard maakt, is dat bij een total lockdown van langere duur mensen geen mogelijkheden hebben om op zoek te gaan naar voedsel, of om voedsel aan de man te brengen. “En dan verwacht ik wel dat er doden zullen vallen”, zegt hij bezorgd. “Want mensen kunnen dan niet meer bij elkaar komen om voedsel uit te wisselen.” In eerste instantie ziet Stutgard deze dreiging vooral voor de alleenwonende seniorenburgers. Dat mensen aan ondervoeding kunnen komen te overlijden, ziet hij als een serieuze zaak waar we het hoofd niet voor moeten afwenden. Over het algemeen gelooft de voedseltechnoloog wel in de flexibiliteit van de Surinamer en denkt dat er manieren gevonden zullen worden om dagelijks aan de juiste hoeveelheid voedsel en vitaminen te komen bij een langdurige lockdown, iets dat momenteel niet aan de orde is in Suriname.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: