Minister Riad Nurmohamed: “Clad-onderzoek bij Wegenautoriteit moet bewijzen of er inderdaad gesjoemeld is met staatsmiddelen

“De taak van WA is geen vlaggen hangen, maar de weg beter maken met de beperkte middelen”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) opdracht gegeven om vermeende perikelen bij de Wegenautoriteit Suriname te onderzoeken. Dit geeft de bewindsman desgevraagd te kennen aan Dagblad Suriname.

Perikelen tussen 2013-2017

De minister geeft aan dat tijdens zijn periode in het parlement er veel vragen en klachten waren over het reilen en zeilen bij de Wegenautoriteit (WA). “Denk maar aan het geval van de mammoetvlaggen of de bonnen bij Ocer, waarbij er voorgefinancierd was. Die zaken waren mij al bekend. Inderdaad, na mijn aantreden had ik mijn eerste bezoek bij de Wegenautoriteit, omdat er veel klachten waren. Als er klachten zijn, dan ga ik het bespreken en is er dus een gesprek geweest. Daarbij zijn er misstanden gerapporteerd, die plaatsgevonden hebben tussen 2013 en 2017. Ik heb toen de accountantsverslagen opgevraagd en ben helaas zelf tot de conclusie gekomen dat er nader onderzoek moet komen. Dit, omdat het accountantsverslag niet genoeg informatie kon geven. Die aanvraag is ingediend en zullen wij weten welke perikelen zich inderdaad hebben voorgedaan tijdens de voorgenoemde periode. Wat correct is geweest en wat niet correct geweest is, zal dan duidelijk worden. Indien blijkt dat zaken verkeerd waren, moeten die gecorrigeerd worden. Als er inderdaad gesjoemeld is met staatsmiddelen, zullen we dan kijken wat er gedaan moet worden. Dus wij wachten de resultaten af.”

De weg beter maken

Op de vraag wat de toekomst is van de Wegenautoriteit, zegt de minister het volgende. “Als gevolg van het gevoerde beleid in de afgelopen jaren is besloten dat de raad van toezicht, vervangen gaat worden. Dat gebeurt binnenkort. Er gaat een nieuwe raad van toezicht geïnstalleerd worden bij de Wegenautoriteit. Die raad krijgt als taak om beter te letten op dit soort dingen. De Wegenautoriteit moet terug gaan naar de corebusiness en dat is geen vlaggen hangen, maar de weg beter maken met de beperkte middelen die beschikbaar zijn. Momenteel is de Wegenautoriteit elke dag afhankelijk van middelen van de staat. Dat had je vroeger niet. Er was toen genoeg geld op de rekening van de Wegenautoriteit dat ze konden werken. Ze hoefden niet constant gelden te gaan zoeken voor salarissen. Die mechanisme moeten wij terugbrengen. Ik ben ook lid geweest van de raad van toezicht bij de Wegenautoriteit. Ik weet het dus. Wat je hebt gehad, is dat de regering Bouterse dit bedrijf heeft uitgehold qua financiën. Ze zijn afhankelijk gemaakt en dat heb ik ook zelf meegemaakt. Dat zijn dus zaken die moeten gaan veranderen”, stelt de minister van Openbare Werken tegenover Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: