Minister Ramadhin: ‘We zijn bereid om te investeren wanneer een vaccin op de markt verschijnt’


‘We moeten nog beslissen welke lijn we op gaan, maar we volgen de ontwikkelingen rond de ontwikkeling van een aantal vaccins in de wereld op de voet. We zijn bereid om te investeren.’ Dat zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met het Dagblad Suriname.


Wereldwijde vaccinwedstrijd

Op dit moment is al maanden een vaccinwedstrijd gaande tussen diverse landen, die als eerste over de finishlijn willen komen met een vaccin tegen Covid-19. De kopgroep bestaat uit zo’n 8 vaccins van verschillende ontwikkelaars, de negende komt eraan. Vier vaccins worden ontwikkeld in China, 1 in Rusland en er zijn verschillende consortia met Amerikaanse en Europese partners. Het zijn vaccinmakers, die al zitten in de zogeheten fase-3-trials, de belangrijke testfase waarbij het vaccin grootschalig op mensen wordt getest. De eerste testfases met testen op dieren en kleinere groepen mensen hebben deze vaccins al achter de rug. De nummer één is de Universiteit van Oxford samen met fabrikant AstraZeneca, beiden in Groot-Brittannië. De eerste resultaten van eerdere testen zouden gematigd positief zijn geweest. 


Ontwikkeling vaccin AstraZeneca tijdelijk opgeschort

Op woensdag 9 september werd echter bekend dat AstraZeneca en de Universiteit van Oxford de vergevorderde proeven met een mogelijk Coronavaccin hebben stopgezet om veiligheidsredenen. Het kandidaat vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een proefpersoon. 

Ondanks de mogelijke winnaar, de Britse universiteit, claimen Rusland en China al als eerste over de streep te zijn gerend. China zou al douaniers en medisch personeel vaccineren, en half augustus zei de Russische president, Vladimir Poetin, dat zijn land het eerste vaccin tegen Corona heeft goedgekeurd. 


Komt vaccin ook betaalbaar beschikbaar voor arme landen?

Maar wanneer er één of meerdere vaccins op de markt komen, zijn die dan ook – financieel – bereikbaar voor de zogenoemde arme landen, bijvoorbeeld op het Afrikaanse continent? Er zijn wat dat betreft positieve ontwikkelingen, maar het is afwachten wat daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Wereldwijd initiatief Covax

Er is een wereldwijd initiatief, Covax, van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) en Gavi, de Vaccine Alliance (https://www.gavi.org/), om tot een goede verdeling van Coronavaccins te komen. Veel landen, ook de EU, hebben zich daarbij aangesloten. 


Het doel van Covax is om tegen het einde van 2021 twee miljard doses veilige, effectieve vaccins te leveren, die de wettelijke goedkeuring en/of pre-kwalificatie van de WHO hebben doorstaan. Alle 54 landen op het Afrikaanse continent hebben belangstelling getoond voor Covax. Eén van de Afrikaanse landen die zich onder andere bij Covax heeft aangemeld, is Equatoriaal-Guinea, ‘omdat dit de meest effectieve manier is om ervoor te zorgen dat onze mensen toegang hebben tot Covid-19-vaccins’, aldus Mitoha Ondo’O Ayekaba, viceminister van Volksgezondheid en Sociaal Welzijn. 

‘Ook Suriname heeft zich gecommitteerd aan deelname’

‘Ook Suriname heeft zich gecommitteerd aan deelname’, zegt minister Ramadhin. Dat betekent dat er geen enkele verplichting op Suriname rust en dat het land zich zo kan terugtrekken. ‘We hebben natuurlijk ook een goede relatie met onder andere Nederland en India. Met Nederland is weer nauw contact nu de relatie is hersteld, ook over Covid en vaccins. We hebben minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verzocht om bij Nederland te lobbyen.’ 

Nederland heeft samen met Frankrijk, Italië en Duitsland 300 tot 400 miljoen doseringen van het Oxford-vaccin gekocht.

Wereldbank en Paho: Suriname is een zelf-financierend land….

Ramadhin: ‘In het kader van fondsenwerving is er een probleem dat ons tegenwerkt. De Pan American Health Organization, Paho, heeft Suriname als zelf-financierend land gekwalificeerd op grond van informatie van de Wereldbank. Maar die informatie is gedateerd. Suriname verkeert, zoals bekend, in een financieel-economische crisis en is dus niet zelf-financierend. De minister van Financiën, Armand Achaibersing, moet de Wereldbank informeren over de huidige financieel-economische situatie in het land, zodat de kwalificatie bij de Wereldbank en de Paho kan worden gewijzigd.’

De partners binnen Covax werken samen met regeringen en fabrikanten om voldoende vaccindoses aan te schaffen om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen op het continent te beschermen. 

Covax tracht toegang tot een vaccin voor iedereen te verzekeren: zowel hogere als middeninkomenslanden die hun eigen deelname zelf financieren, en lage-middeninkomens- en lage-inkomenslanden waarvan hun deelname wordt ondersteund door het Covax Advance Market Commitment (AMC). Inmiddels hebben tientallen lage-middeninkomens- en lage-inkomenslanden wereldwijd zich aangesloten.

Tot slot zegt minister Ramadhin dat wat betreft het binnenhalen van een vaccin, gekeken wordt naar het meest haalbare. ‘Mogelijk gaat een keuze gemaakt moeten worden, dat een vaccin in ons land eerst beschikbaar gesteld wordt aan bijvoorbeeld kwetsbare groepen, zoals ouderen. Overigens men moet niet vergeten dat er een fors kostenplaatje hangt aan het complete proces rond vaccineren, dus niet alleen het vaccineren kost geld, ook de gehele infrastructuur eromheen.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: