ALO van de baan

“Studeren in Suriname is broeja”

De directeur van de Academische Leraren Opleiding (ALO), Robert Peneux, heeft besloten om de ‘vernieuwde’ lerarenopleiding af te bouwen om vervolgens een nieuwe structuur op te zetten op de bestaande lerarenopleiding IOL. ALO-studenten lieten eerder weten dat de modules niet goed op elkaar aansluiten. Bij de studierichting Talen kwam bijvoorbeeld een vak als Wiskunde aan de orde. Daarnaast waren er tal van andere kinderziektes met betrekking tot het digitaal onderwijs. Peneux beloofde in januari 2020 de nodige veranderingen in het curriculum aan te brengen. Echter is er besloten om ALO af te bouwen en IOL te handhaven. Dit, terwijl initieel de gewezen Onderwijsminister Lilian Ferrier IOL niet waardig genoeg vond om het als een hbo-niveau aan te merken.

Eén van de studenten die zich had ingeschreven op ALO en door de vele chaos binnen de opleiding restitutie had opgeëist, zegt aan Dagblad Suriname dat ze geen spijt heeft van haar besluit. “Het is heel onprofessioneel om met iets te beginnen om uiteindelijk ermee te stoppen om de bestaande lerarenopleiding te continueren. Dit geeft mij de indruk dat de leiding van het instituut zelf niet weet waarmee ze bezig is.” Volgens deze student is studeren in Suriname op deze manier erg “broeja”.

Ruim 500 studenten hadden zich ingeschreven voor het pre-bachelor programma van ALO. Velen van hen zijn nogal verrast met het nieuw type onderwijs in Suriname: afstandsonderwijs (zelfstudie/onlinestudie). De ontevreden studenten voelden zich belazerd doordat het pas op 4 november 2019, op de dag van de kick-off van de pre-bachelor fase, duidelijk werd dat het om een onlinestudie gaat, waarvan de randvoorwaarden nog niet in orde zijn. In 10 maanden is daar geen verandering in gekomen. Uiteindelijk wordt ALO weer teruggebracht naar IOL. Voor de transformatie van IOL naar ALO waren nieuwe inschrijvingen in 2019 stopgezet. Tal van studenten van de middelbare scholen die op IOL wilden studeren, zijn daardoor benadeeld en hebben voor niemendal een heel schooljaar verloren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: