Jogi: “Als je de arme man of vrouw wilt helpen, moet je ook controle uitvoeren op prijzen”

De verhoging van de overheidsbelasting op brandstof, de opkomende depreciatie van de valutawisselkoers, stijging van prijzen in de winkel en de stijging van bouwmaterialen zijn volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi ‘lastige ontwikkelingen’. “We doen een beroep op de mensen om rekening te houden met de realiteit. Het zijn ontwikkelingen die om offers vragen van de samenleving die het al bijzonder moeilijk heeft. Wij vragen begrip van de samenleving, omdat de regering Santokhi-Brunswijk menens is om de situatie in het land beheersbaar te maken en om inderdaad die Suriname te bieden die beloofd is geworden tijdens de verkiezingen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De VHP-topper voert aan dat om Suriname uit deze economische crisis te halen er geen andere uitweg is dan om bepaalde maatregelen te treffen, zodat de staatshuishouding weer gezond wordt gemaakt. “Je zal wat maatregelen moeten treffen om je verdiencapaciteit een beetje op te schroeven en om te gaan bezuinigen. Want je hebt geld nodig om het land te besturen. Of we gaan precies zo door en na een paar maanden crashed alles in het land. Alla at’oso e tapu, skowtu e tan na oso, datra no mang wroko, kinderen kunnen ook niet naar school. We hebben dus twee mogelijkheden. We kunnen alles laten crashen of alles zo minimaal ook proberen om te laten draaien en verbeteren. In dit alles wordt de samenleving jammer genoeg de dupe. De samenleving wordt dupe van het wanbeleid dat de regering Bouterse de afgelopen 10 jaren heeft gevoerd”, benadrukt Jogi.

Maatregelen treffen om prijzen beheersbaar te houden

“Maar je zal ook maatregelen moeten treffen om de zwakke mensen in de samenleving tegemoet te komen. Als je de arme man of vrouw wilt helpen, moet je ook controle uitvoeren op het prijzenfront”, benadrukt de volksvertegenwoordiger. De politicus benadrukt dat er strikte maatregelen door de Economische Controledienst (ECD) gevoerd moet worden om zo de supermarkthouders en andere ondernemers die zonder enige reden hun prijzen zijn gaan opschroeven, aan te pakken. Wat de stijging van de prijzen van bouwmaterialen betreft, zegt Jogi dat hij dit recent ook heeft ervaren. Een pak cement die hij eerder voor SRD 100 kocht, werd op een blauwe dag ineens verhoogd naar boven de SRD 135. “We hebben twee groepen van ondernemers. De goede winkeliers doen alles netjes zoals de regels dat voorschrijven, maar aan de andere kant heb je toch een paar die vissen in troebel water onder de noemer van ‘a koers go na hey’ en Covid-19. En die mensen die vissen in troebel water, verhogen hun prijzen zonder enige onderbouwing. Daarom heb ik de regering in het parlement geadviseerd om te gaan kijken naar de prijzen in de winkels. Laat het niet zo zijn dat bepaalde personen misbruik maken, omdat jij als regering nalaat effectieve maatregelen te treffen”, aldus Jogi.

President Santokhi nog geen enkele dag in een hangmat gezien

Jogi benadrukt dat in tegenstelling tot ex-president Desi Bouterse de huidige president, Chandrikapersad Santokhi, tot vroeg in de ochtenduren werkt. “Die inspanningen moeten gewaardeerd en gekoesterd worden. We hebben president Santokhi nog geen enkele dag in een hangmat gezien”, aldus Jogi. De VHP’er heeft eerder tijdens de NDP-regering vaker aangegeven dat toenmalige president Bouterse in zijn hangmat ligt en nauwelijks keek naar de noden van het volk.

Torenhoge schulden

“Waarom moet de regering deze maatregelen nemen? Waarom is het zo dat de dollarkoers van SRD 7,52 niet te handhaven is? Wat is de monetaire reserve bij de Centrale Bank? Hoeveel geld heeft ex-president Bouterse overgelaten voor zijn opvolger bij de CBvS? Is dat genoeg voor 3, 4 of 5 maanden export? Wat is onze verdiencapaciteit als land? Wat is het begrotingstekort de afgelopen 5 tot 6 jaren geweest? We moeten deze maatregelen uiteindelijk ook treffen, omdat we torenhoge schulden hebben overgenomen van Bouterse, Ashwin Adhin en de voortvluchtige Gillmore Hoefdraad”, voert Jogi verder aan. De VHP’er benadrukt dat de schuldeisers geen lieve jongens zijn, omdat zij ‘business hebben gedaan met de overheid’. “Die mensen willen dus ook hun geld hebben. Dus dat deel van onze inkomsten dat ter beschikking is, moet dan gereserveerd worden om schulden te betalen. Yu no kan tak dati yu no go pai. Anders zullen nationaal en internationaal allerlei maatregelen tegen het land worden getroffen. Dat wilt president Santokhi niet hebben. De positie die wij hebben overgenomen, is heel slecht”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: