Geen hamstergedrag meer bij burgers door stijging prijzen in de winkels

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), is net als de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) van mening dat de nog in te voeren koersunificatie geen stand zal houden. Hasnoe zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de wisselkoersen een eigen marktwerking hebben. Zo heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op 25 augustus toestemming aan de banken gegeven om een US$-koers te hanteren tussen de SRD 12 en SRD 14. “Iedereen kiest voor de hoogste koers. De koers buiten is tussen de SRD 16 en SRD 17. Waarom is er bovendien zo een grote gap tussen de CBvS-koers? Dit lijkt op een politieke stunt.”

Hasnoe deelt mee dat ondanks de wisselkoersen een stijgende trend vertonen, wat effect heeft op de prijzen in de winkels, het koopgedrag van de burgers min of meer hetzelfde is wat de basisgoederen betreft. Hij merkt op dat het hamstergedrag veel minder voorkomt dan voorheen. “Mensen zijn bewuster geworden, ze hebben minder geld om te besteden. Ze kopen daardoor alleen de noodzakelijke producten. Nu hamstert niemand”, aldus Hasnoe. Hij wijst erop dat de grootste boosdoener van de prijsstijging de hoge wisselkoersen zijn. Daarom doet hij een beroep op de monetaire autoriteiten om dit beheersbaar te houden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: