Vindt de burger dat de overheid voldoende doet om verspreiding Covid-19 aan te pakken?

‘Overheid moet per ressort lockdown’s invoeren’

Veel mensen pleiten voor strengere controle, betere handhaving


De regering Santokhi-Brunswijk tracht met hulp van deskundigen in vooral het zogenoemde Covid-19 Outbreak Managementteam met het afkondigen van diverse maatregelen, die van invloed zijn op de dagelijkse realiteit van de samenleving en het bedrijfsleven, het Covid-virus te beteugelen en verspreiding ervan te voorkomen. Inmiddels lijkt er een dalende trend te zijn opgetreden in het aantal dagelijkse besmettingen van burgers met het virus. De aanpak die de regering hanteert, lijkt dus vooralsnog zijn vruchten af te werpen. Maar, had de overheid wellicht toch iets meer moeten en kunnen doen? Had de dalende trend niet eerder kunnen zijn opgetreden? Wat is de mening van de doorsnee burger?

Hieronder een willekeurige greep uit de vele tientallen reacties van personen op social media op de vraag of de overheid iets meer had kunnen en moeten doen om de verspreiding van het hardnekkig Covid-19 virus aan te pakken.

Erwin constateert dat is gebleken dat de meeste besmettingen overdag plaatsvinden. ‘In diverse kantoren, banken of andere instellingen heeft er besmetting plaatsgevonden. Ik denk dat de overheid zich daarop moet concentreren.’ Op de opmerking van Erwin reageert Pradeep met de vraag ‘Is er ooit vanuit de officiële instanties de mededeling gedaan, hoe en waar de spreiding tot nu toe heeft plaatsgevonden? Ik denk van niet. Er wordt een zogenaamde geheimhoudingsplicht gehanteerd.’

Kishen komt met een uitgebreide reactie en voorstellen. ‘Aangezien zoveel Coronabesmettingen en het aantal doden elke dag steeds stijgen, zou het dan voorlopig goed zijn gedurende twee weken:

● werktijden in te stellen van 08:00 uur tot 12:00 uur, zodat men niet zonder inkomen zit;

● alle winkels om 14:00 uur te laten sluiten, zodat men voor/na het werk en tussentijds even inkopen kan doen tot 14:00 uur;

● patrouilles te verscherpen en hoge boetes op te leggen bij overtredingen;

● doordeweeks vanaf 15:00 uur tot 05:00 uur lockdown toe te passen;

● in het weekend total lockdown.’

‘Als er geen controle is dan heeft het weinig effect’

Volgens Preveen is het belangrijkste controle. ‘De overheid kan met nog zoveel maatregelen komen, maar als er geen controle is, dan heeft het weinig effect. Dit is nu ook te merken, want rotte appels heb je overal. De overheid controleert dit en de rest ligt aan het individu, eigen verantwoordelijkheid!’

Veronica pleit voor ‘spoedoverleg met het Covid-19 Managementteam om voorbereidingen te treffen voor een 2 weken full lockdown alvorens de schooldeuren geopend worden’.

‘Lockdown per ressort invoeren’

Delano vindt dat de overheid per ressort lockdowns moet invoeren. ‘Bijvoorbeeld Paramaribo bestaat uit 12 ressorten, voer een total lockdown uit in 1 ressort bijvoorbeeld Blauwgrond en gedurende de lockdown wordt iedereen verplicht getest. Alle suspected cases worden dan geïsoleerd en iedereen die negatief is, mag zich vrij bewegen, maar alleen in hun ressort (in dit geval Blauwgrond). Vervolgens ga je naar het aangrenzend ressort, Rainville. Organisatorisch zal het zeker goed uitgewerkt moeten worden, maar ik denk dat er wel wat zit in dit oplossingsmodel.’

Ashmie stelt dat strenger moet worden opgetreden. ‘Lockdown helpt niet. Mensen beginnen dagen van tevoren te hamsteren. Je vindt geen spullen in de winkel en ze zijn superdruk. Enkele winkels in de buurten moeten delivery service hebben. Je appt je goederen en het wordt bezorgd.’ 

Sardha schrijft dat in het land ‘te veel koppige mensen zijn’. ‘Wat je ook gaat doen, ze leren nooit af. Ik zou wel kunnen zeggen dat wanneer de lockdown elke dag vanaf 18:00 uur zou zijn, dat beter zou zijn dan een hele dag of heel weekend lockdown.’

Deleony: ‘Degenen die zonder goede redenen op straat gaan, rondhangen op de  hoeken van de straten, normaal borrelen in grote groepen bij de winkels alsof er niks aan de hand is, beboeten en misschien zelfs hun rijbewijzen intrekken. Boetes moeten per direct betaald worden. Gebeurt dat niet, dan wordt hun wagen en rijbewijs in beslag genomen tot ze dat hebben gedaan. Doen ze dat weer, dan maar huisarrest of hoe men dat wel zal noemen.’

Anita vraagt zich af waarom toch steeds de vraag wordt gesteld wat de overheid moet doen voor het volk. Maar, schrijft ze, ‘de vraag moet zijn: wat kunnen we als volk doen tegen Covid?’. ‘Samen kunnen we alles realiseren!! Antwoord: Verantwoordelijkheid in acht nemen.’  

‘Zelfs de peuters kennen de maatregelen uit het hoofd’

Anneke: ‘Wie kent de Covid-19 maatregelen niet? Zelfs de peuters kennen de maatregelen uit het hoofd.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: