Bond EBS wilt energiedeskundige Viren Ajodhia als president-commissaris rvc

In een interne memo van de EBS Werknemers Organisatie (OWOS) waarop Dagblad Suriname de hand heeft weten te leggen wordt er aangegeven dat het bestuur de aandeelhouder zal vragen om energiedeskundige Viren Ajodhia als president-commissaris van de Raad van Commissarissen te benoemen. Dit vanwege zijn expertise en gemeenschappelijke visie over de ontwikkeling van de EBS. Ook wordt erop aangedrongen dat de naam van het bedrijf te verschonen en weer winstgevend te maken.

Financieel ongezond

In de memo wordt gesteld dat “Reeds jaren volgen wij samen met jullie de zorgelijke ontwikkelingen binnen het bedrijf. Wij merken dat het bedrijf in de afgelopen 30 jaren in een spiraal terecht is gekomen dat ertoe heeft geleid dat de EBS financieel ongezond is, sterk afhankelijk is van subsidies, haar imago verslechterd is, te maken heeft met steeds wisselende directies, in opspraak is vanwege “corruptie”, vaker in een benadeelde positie wordt geplaatst door de aandeelhouder en intern onvoldoende gericht is op het leveren van de beste oplossingen.

Een van de meest strategische bedrijven

De EBS is een van de meest strategische bedrijven in Suriname en heeft vanaf haar bestaan altijd een prominente rol ingevuld in het helpen ontwikkelen en dienen van Suriname. Het is hoog tijd dat wij met medewerking van jullie allen deze positie wederom innemen. In dit kader heeft het OWOS bestuur de afgelopen weken gesprekken gevoerd met diverse stakeholders over de toekomst van het bedrijf, de belastingmaatregelen die vanuit de overheid zijn aangekondigd en verder met diverse organisaties voor o.a. financieringsmogelijkheden voor aankoop van perceel/woning voor onze mensen.

Herrijzen

Vorige week is het bestuur door de Minister van Natuurlijke hulpbronnen ontvangen en hebben wij duidelijk onze visie over de EBS gedeeld met de Minister en zijn staf. Binnen korte tijd hebben wij ervoor gezorgd dat namens de OWOS de heer K. Profijt zitting heeft in de RvC van de EBS. Afgelopen vrijdag hebben wij de energie deskundige, de heer Viren Ajodhia, gevraagd om een presentatie te houden over zijn visie over de verdere ontwikkeling van de EBS. Bij deze presentatie waren bestuur OWOS,

hoger kader Shopstewards en enkele uitgenodigde stafleden aanwezig. Wij hebben breedvoerig gesproken over het verder ontwikkelen van de EBS. Ons doel is om de EBS te doen herrijzen in haar oude glorie waarbij wij jaarlijks wederom dividend zullen afdragen aan de aandeelhouder.

Duidelijke visie

De komende dagen zullen wij onze visie duidelijker presenteren aan de aandeelhouder en de samenleving, wij geven u alvast een beeld hiervan: Het belang van de EBS en de samenleving altijd centraal stellen; EBS winstgevend maken door te pleiten voor goed bestuur en reële tarieven; Het bedrijf helpen ombouwen tot een prestatie gerichte organisatie. In dit kader heeft het bestuur aan de directie gevraagd om de huidige transformatie nader te evalueren; Het bedrijf sneller laten inspelen op de wensen van de samenleving; Zonder aanzien des persoon afrekenen met misstanden in het bedrijf, het bestuur heeft de afgelopen dagen meerdere keren interviews afgestaan hierover;

Invoeren van een consensus model met directie en RvC waarbij de inzichten van de OWOS worden meegenomen; Creëren van groeimogelijkheden voor elke hardwerkende EBSer; Invullen van functies door competente kandidaten waarbij als eerst intern wordt gekeken en indien intern niet aanwezig er dan pas buiten wordt gekeken; Komen tot sterke koopkracht voor actieve medewerkers en gepensioneerden;

Intern bereid zijn de nodige offers te brengen om de EBS gezond te maken;

Benoemen van een sterke en deskundige RvC; Stopzetten van verdere benadeling van de EBS.

Invullen van belangrijke functies

De OWOS maakt zich sterk voor de invulling van belangrijke functies door deskundige EBS’ers. Verder zal het bestuur de aandeelhouder vragen om de energie deskundige, de heer Viren Ajodhia, te benoemen als president-commissaris vanwege zijn expertise en gemeenschappelijke visie over de ontwikkeling van de EBS.

Wij delen u mee dat het bestuur uit de pers heeft vernomen dat het OM in de startblokken staat om een onderzoek naar eventuele fraude binnen de EBS te starten. De OWOS zal meewerken aan dit onderzoek en doet een beroep op elke medewerker om waar nodig ook mee te werken aan dit onderzoek. Wij herhalen ons standpunt dat de EBS vrijgemaakt moet worden van elke vorm van corruptie en wij daarom de voorzitter van de RvC hebben gevraagd om een stap terug te doen. Tot slot doen wij een beroep op jullie allen om een bijdrage te leveren om de situatie binnen de EBS dringend te veranderen, door samen te werken met alle partijen, om de EBS tot 1 van de beste bedrijven in Suriname te helpen maken. Wij zullen jullie regelmatig informeren over het verloop van dit proces, aldus de interne memo getekend door bestuursvoorzitter S. Geerlings.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: