Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize F. had terie sambel;

Huize P. had huzarensalade;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: terie sambel, Huzarensalade

Recept: Tjap choi

Ingredienten

300 gram vlees

100 gram champignons

100 gram paprika

100 gram wortelen

1 bosje paksoi

1 ui

4 teentjes knoflook

1 theelepel geraspte gember

1 theelepel sesamolie

1 eetlepel oestersaus

1/2 theelepel Chinese 5 kruiden mix

1 theelepel kippenbouillonpoeder

olie

zout

Bereiding

Snij het vlees in blokjes, de champignons en wortelen in plakken en de paprika en paksoi in grote, gelijkmatige stukken. Snij de ui in grote halve ringen. Hak de knoflook fijn. Maak de kippenbouillon aan in een half kopje kokend water. Verhit 3-4 eetlepels olie in een wok op hoog vuur. Bak de knoflook en gember halfgaar. Voeg het vlees toe en bak die 3/4 gaar. Voeg de champignons, wortelen en paprika toe. Goed mengen. Voeg na ongeveer 2 minuten de paksoi, ui, oestersaus en Chinese 5 kruiden mix toe. Weer goed mengen. Voeg na ongeveer 2 minuten de sesamolie en het opgeloste kippenbouillon toe. Goed mengen en nog 1 minuut doorwokken. Zout naar smaak. Warm serveren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: