Lijstverbinding tussen PL en ABOP zorgt voor 3 extra zetels op 25 mei 2020

De meeste politieke partijen in Suriname maken geen diepgaande analyses van ons kiesstelsel. Zij richten politieke partijen op en gaan van het standpunt uit dat zij zetels gaan behalen. Vele van deze politieke partijen hebben jonge voorzitters( in leeftijd) , kunnen goed praten en gaan  van het standpunt uit dat de kiezers automatisch op hen gaan stemmen. De praktijk wijst er meestal anders uit. De term “ oude politiek “ leeft allang in de Surinaamse politieke geschiedenis . In het Volkstheater in Nickerie heb ik een massameeting van de PNR in 1969 ( kort voor de verkiezingen van 1969) meegemaakt. Een bekende slogan van de PNR in 1969 op die massameeting was: ” 20 jaren niets gedaan, het is nu tijd om naar huis te gaan”. Doelende op de oude politiek ( VHP, KTPI, NPS, PSV) die vanaf 1949 in de politieke arena van Suriname opereerde. Na deze kleine insteek, ga ik mij in dit artikel extra aandacht besteden aan de term “ lijstverbinding”.

De stategie van de NDP

De NDP is een politieke partij waar er tal van politieke deskundigen in zitten om de uitslag van de verkiezingen grondig te bestuderen. Het huidige kiesstelsel werkt altijd in het voordeel van de grootste politieke partijen. 

Indien alle politieke partijen in 2015 afzonderlijke de verkiezingen waren ingegaan, dan had de NDP een zetel extra in Saramacca behaald ; 1 zetel extra in Paramaribo en ook een zetel extra in Sipaliwini behaald. De NDP zou dan landelijk 29 zetels (i.p.v. 26 zetels) in 2015 behaald hebben.

De deskundigen van de NDP hadden alles  haarfijn uitgerekend  en ook ervoor gezorgd heeft dat er een wet werd aangenomen waarbij alle politieke partijen gedwongen werden om afzonderlijk de verkiezingen in te gaan in 2020. Denk aan de wet:” het verbieden van pre-electorale samenwerking tussen politieke partijen “.Wat ook gebeurd is.

De politiek partijen PL en ABOP zijn lijstverbindingen aangegaan

De PL en de ABOP hebben het huidige kiesstelsel ook heel goed bestudeerd en zij hebben gebruik gemaakt van de mazen in de wet ( mogelijkheden in de wet om lijstverbinding aan te gaan)

De ABOP en PL zijn lijstverbindingen aangegaan in de districten;  Marowijne, Commewijne, Wanica, Para en Nickerie. Deze lijstverbinding heeft voor beide partijen ( PL en ABOP) 3 extra zetels opgeleverd ; Commewijne 1 zetel ; Wanica 1 zetel en in Para 1 zetel.

Het district Commewijne: De ABOP is op de lijst van de PL gegaan in Commewijne. De combinatie heeft samen 3.673 stemmen (PL 2.623 stemmen en ABOP 1.050 stemmen) opgeleverd en was goed voor een zetel in Commewijne voor de PL. Zonder de ABOP zou de PL 3.673- 1.050= 2.623 stemmen behaald hebben. Dan zou de uitslag in
Commewijne er als volgt zijn: NDP = 1 zetel en de VHP 3 zetels. De PL zou dan die ene zetel in Commewijne verliezen.

Het district Wanica. De ABOP is in Wanica op de lijst van de PL gegaan. De combinatie (PL en ABOP) heeft samen 8.413 stemmen behaald ( ABOP=5.085 stemmen en PL= 3.328 stemmen) en was goed voor een zetel voor de ABOP.
Zonder die combinatie ( lijstverbinding ) zouden geen van die twee partijen een zetel in Wanica behalen .Die zetel zou dan gaan naar de VHP. De VHP zou dan 6 zetels in Wanica behalen.

Het district Para. De PL is in district Para op de lijst van de ABOP gegaan. De combinatie (PL en ABOP hebben in Para samen 2.148 stemmen behaald ( ABOP=1.727 stemmen en PL 421 stemmen) en was goed voor een zetel voor ABOP in Para. Zonder die combinatie ( lijstverbinding ) zouden de PL en ABOP geen zetel behalen en die zetel zou gaan naar de NPS met 1.870 stemmen.

Waren alle politieke partijen afzonderlijk de verkiezingen ingegaan op 25 mei 2020, dan zou de uitslag  van de verkiezingen op 25 mei 2020 er als volgt uitzien . De  VHP 22 zetels ; de NPS 4 zetel ; de ABOP 7 zetels ; de NDP 16 zetel en de BEP 2 zetels.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!