Braziliaanse ambassadeur wil dat Suriname illegale goudzoekers uit Brazilië legale status toekent

De ambassadeur van Brazilië, Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto, ziet graag dat Suriname illegale goudzoekers uit zijn land (garimpeiros) een legale status toekent. Dat zei hij dinsdag tijdens een beleefdheidsbezoek aan minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) Rishma Kuldipsingh, zo bericht de Communicatiedienst Suriname.

De ambassadeur vroeg aandacht voor de vele arbeidsmigranten uit Brazilië en de uitdagingen waarvoor ze staan. Een daarvan heeft betrekking op het legaal verrichten van arbeid in Suriname.

Gonçalves de Aguiar Neto schat dat tussen de 15.000 en 30.000 Brazilianen zich in Suriname hebben gevestigd. Een groot deel werkt in de kleinschalige goudwinning in het binnenland en van hun hebben veel een illegale status. Hij wil dat zij een legale status krijgen, zodat zij als volwaardige burgers met hun gezinnen kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De door hen verrichte arbeid is volgens de ambassadeur een niet te onderschatten bijdrage aan de economie van Suriname.

Minister Kuldipsingh erkent, dat de problematiek van migranten uit landen in de regio voor Suriname een grote sociale uitdaging vormt op het gebied van arbeidstandaarden. In het kader van het internationale ontwikkelingsconcept gericht op ‘Decent Work’, is Suriname volgens de minister verplicht bescherming te bieden aan niet alleen ingezetenen, maar ook aan vreemdelingen op de arbeidsmarkt, waaronder arbeidsmigranten.  

Ten aanzien van toekenning van de legale status op de arbeidsmarkt heeft de minister de aanvraagprocedure voor een werkvergunning voorgehouden aan de diplomaat. Zo bestaat de mogelijkheid voor het online aanvragen van een werkvergunning.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: