Ouders bezorgd over tekort aan LBO-scholen

De tweedaagse inschrijving op de LBO-scholen wordt vandaag afgerond. Ouders zijn nogal bezorgd hierover. Er is geen duidelijkheid op welke LBO-school kinderen van het ressort Koewarasan ingeschreven moeten worden, luidt de klacht. In dit ressort zijn er geen LBO-scholen ondergebracht. Waar normaliter ook LBO werd gegeven op de Saraswatischool en Savitrischool, is die mogelijkheid er niet meer, betreurt een bezorgde ouder. “Waar moeten onze kinderen dan terecht voor LBO?”

Zowel René Bilkerdijk (voorzitter van BLTO) als Marcelino Nerkust (voorzitter van Fols) geven aan Dagblad Suriname te kennen niet op de hoogte te zijn van het geschetste beeld. Beiden begrijpen de bezorgdheid van de ouders; een ieder wil het liefst in de eigen omgeving naar school gaan. Het is echter een aangelegenheid van het Bureau Lager Beroepsonderwijs (BLBO) om elk kind te voorzien van een plek op een LBO-school.

LBO kent overigens niveau A, B en C. Zo is er een onderscheid tussen leerlingen die geslaagd zijn voor LBO en leerlingen die middels schooladvies verwezen worden naar LBO. Niveau A geldt uitsluitend voor leerlingen van de zesde klas van de basisschool die 15 jaar of ouder zijn en die de GLO-toets niet gehaald hebben. Dit wordt ook wel aangeduid als schooladvies. Niveau-B daarentegen is bestemd voor geslaagden van de GLO-toets. Daardoor is het diploma van LBO-A (3 leerjaren), LBO-B (2 leerjaren), en LBO-C (1 leerjaar) niet hetzelfde. Een leerling van LBO-A kan bovendien doorstromen naar LBO-B en LBO-C. Met LBO-B kunnen leerlingen doorstromen naar AMTO en met LBO-C kunnen leerlingen doorstromen naar Natin.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: