B-FIT: ‘Met pragmatische maatregelen moet sporten mogelijk zijn gedurende Covid-periode’

Wie de naam ‘Bernadette’ hoort, denkt wellicht meteen aan de hitsingle uit 1967 van de Amerikaanse soul- en R&B-groep The Four Tops. Het was de laatste single van de groep, die gedurende hun periode bij de platenmaatschappij Motown, de top tien op de pophitlijst van de Verenigde Staten wist te bereiken. Maar wie deze dagen in Suriname de naam ‘Bernadette’ hoort, denkt meteen aan de vrouw van B-FIT, de sportschool. Zij is sinds enige tijd driewekelijks op ABC TV te zien met een kort workout-programma ‘ABC goes B-FIT’.

B-FIT is opgericht in 2002 met als doel mensen met plezier aan het sporten te krijgen. ‘Vandaar ook ons motto: ‘Cause workouts should be fun’, aldus Bernadette Agbulos, de vrouw achter èn voor B-FIT, in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Wij verzorgen onder andere groepslessen, aerobics, zumba en crossfit. Daarnaast organiseren wij ook jaarlijks fietstochten, zumbathons, aerobathons, trimlopen, obstakel runs. Vanwege de Covid-19 pandemie konden wij dit jaar echter geen sport events organiseren en moesten wij in maart onze deuren sluiten. Wij zijn toen begonnen met live interactieve lessen via Zoom. En ABC goes B-FIT. Wij hebben ook een paar video’s op YouTube.’

Op de vraag waarom ze drie keer in de week workouts doet op ABC, antwoordt Bernadette: ‘We doen de workout video’s op ABC, omdat met name in deze Covid-periode het van belang is dat we onze conditie verbeteren en lichamelijk sterker worden. Het is een feit dat mensen met een goede conditie minder onderliggende ziektes hebben en veel minder ziek worden van Covid. We krijgen positieve reacties en dat motiveert ons om hiermee door te gaan, ook omdat we geloven dat we hiermee een bijdrage leveren in de strijd tegen Covid-19.’

‘Bedrijfseconomisch is het natuurlijk een ramp’

‘Bedrijfseconomisch is het natuurlijk een ramp. Door de sluiting hebben we vele leden verloren en is de omzet onvoldoende om zelfs maar de vaste kosten te dekken. Door het geven van Zoom-lessen en indien toegestaan lessen buiten op de parkeerplaats met maximaal 5 mensen, proberen we het hoofd boven water te houden. Helaas is de animo hiervoor onvoldoende voor een gezonde bedrijfsvoering, maar we hebben nog geen beroep gedaan op het Covid-noodfonds.’ 

‘Met de juiste protocollen kunnen we Covid veilig open gaan’

‘Ondanks alles proberen we te blijven investeren, zodat we na Covid ready zijn om de sporters te ontvangen. Daarom hebben we bijvoorbeeld deze periode gebruikt om de sportschool in Paramaribo op te knappen en Covid-maatregelen te treffen op beide locaties. We hopen natuurlijk dat Covid gauw voorbij is, maar denken ook dat met pragmatische maatregelen vele sectoren, waaronder het sporten, mogelijk moet zijn gedurende de Covid-periode. Onze locaties zijn bijvoorbeeld heel goed geventileerd en met de juiste protocollen kunnen we Covid-veilig open gaan. Er zijn ook andere sportscholen waarvoor dat geldt. Het is noodzakelijk voor de gezondheid van ons allen dat mensen kunnen blijven sporten en dat moet naar onze mening ook toegestaan worden, mits de juiste protocollen gevolgd worden”, stelt Bernadette.

Op de vraag waar ze haar energie vandaan haalt om al sinds 2002 haar sportschool te leiden en workouts te verzorgen, antwoordt Bernadette als volgt. ‘Ik denk dat het uit liefde voor m’n vak en voor de mens komt. Ik ben er al 25 jaar mee bezig en doe het nog steeds met heel veel plezier. Het geeft mij ook een heel voldaan gevoel als ik een bijdrage kan leveren aan een ieders gezondheid en well being.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: