“Over klantvriendelijkheid kan er niet veel gezegd worden”

Klantvriendelijkheid en klantgerichtheid zijn belangrijke aspecten, die bijdragen aan het rendement van organisaties in Suriname. “Over klantvriendelijkheid kan er niet veel gezegd worden hoe Covid-19 de situatie heeft veranderd. Zolang je zaken wilt doen, bijvoorbeeld bij het betalen van vaste lasten, zie je stoelen onder een tent waar je namelijk moet wachten tot je aan de beurt komt en daarna gewoon betalen en wegwezen. Er is ook nauwelijks sprake van communicatie”, zegt een burger aan de krant. Wie in de binnenstad van Paramaribo en enkele buurten loopt, ziet al gauw tenten of lange rijen voor bijvoorbeeld winkelzaken, opticiens, eetzaken en zelfs poli’s.  “Voor de komst van Covid-19 kon men nog veel communiceren, de zaken binnen vijf minuten gedaan hebben bij de bank en zich ook goed laten informeren bij de balie. Maar nu is dat veel moeilijker. Ik heb recent nog vier uren in de rij moeten staan om inschrijfgeld voor mijn dochter te storten. Het kan beter. Dit is echt een hondse behandeling en er kan dus helemaal geen sprake zijn van klantvriendelijkheid”, zegt een moeder.

Vaak genoeg worden er op sommige plaatsen wel instructies gegeven, maar de lange wachttijden zorgen toch voor irritatie en woordenwisselingen. “Als er bovendien één geval van besmetting in de zaak wordt ontdekt, dan moeten wij de deuren voor een paar dagen sluiten voor de ontsmetting en moeten mijn personeelsleden ook in thuisquarantaine. Dat is ook een harde slag aan onze inkomsten”, zegt een ondernemer. Om meer besmettingen te voorkomen, worden dingen daarom vaak stapsgewijs gedaan en veel voorzichtiger, want er mogen niet te veel mensen tegelijk in de ruimte zijn. Anders wordt het samenscholingsverbod overtreden. Het probleem aan de andere kant is echter dat dit voor veel irritatie bij klanten, patiënten en of bezoekers zorgt. Een andere burger vertelt dat het soms ook de schuld is van andere ongeduldige personen, waardoor irritatie en erger nog woordenwisselingen ontstaan. Dat moet volgens haar worden voorkomen door het gedrag en attitude te gaan veranderen. “Eenieder die geholpen wilt worden, wacht rustig in een rij, maar dan heb je anderen die soms gewoon naar voren lopen en vinden dat zij gelijk geholpen moeten worden. Als zij dan erop worden gewezen, dan ontstaat er een hele ruzie. Hierdoor ontstaat er ook irritatie bij de winkelier en wordt dat dan gezien als gebrek aan klantvriendelijkheid”, stelt zij. 

“Uit eigen ervaringen kan ik stellen dat klantvriendelijkheid en klantgerichtheid ver te zoeken zijn bij de meeste bedrijven en winkels. Ongemotiveerde personeelsleden, die je zitten aan te staren en soms ook geen blik gunnen als je de winkel binnenstapt. Onderling met elkaar doorgaan met kletsen en de klant negeren zijn situaties die veelvuldig voorkomen. Uiteraard de bedrijven en winkels waar het goed geregeld is erbuiten gelaten. Maar het gebeurt te vaak en daar zal er zeker aan gewerkt moeten worden”, zegt een buitenlander, die zich een jaar terug in Suriname is komen vestigen. De situatie is volgens hem verder verergerd met de komst van Covid-19 in het land. “Soms word ik net een melaatse aangekeken. Precies zo was het ook bij een poli waar ik een recept moest gaan afhalen. Ik moest bij een raam staan, waarna ik de zuster mijn dokterskaartje moest tonen. Zij raakte het niet aan en keek vanuit een afstand naar me kaartje. Hierna legde ze het recept bij het raam en moest ik het maar nemen en weggaan. Niet eens een tentje buiten, gewoon in de felle zon staan”, zegt hij.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: