De staat is meer dan ambtenaren

De staat doet iedere maand moeite om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. De andere grote meerderheid, dit zijn de bedrijven en mensen die hun baan kwijt zijn, krijgen niet evenveel aandacht. “De staat is meer dan ambtenaren”, zegt een ondernemer. “Veel mensen zitten thuis, zonder salaris, omdat de bedrijven het water tot aan de lippen staat, anderen zijn reeds gesloten. Ondernemers willen weten hoe het zit met de mogelijkheid tot het nemen van noodmaatregelen.” De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, merkt op dat er op dit moment geen noodvoorzieningen zijn voor de ondernemers. “Want de overheid heeft nauwelijks geld om salarissen te betalen.” Bij wet is er wel een Covid19 noodfonds aangenomen door De Nationale Assemblee. Ramautarsing waarschuwt direct om hierdoor niet misleid te zijn. “Want dat is alleen een stuk papier, maar het betekent niet dat er geld beschikbaar is.” De voorzitter van de VES geeft aan dat het niet duidelijk is vanwaar en hoe het geld tevoorschijn moet komen. De voorziening houdt in dat als het geld niet kan worden geleend, het bij de overheid gehaald kan worden, hetgeen neerkomt op monetaire financiering. De vraag is of men 300.000.000 ook daadwerkelijk zal uitgegeven. Ramautarsing wijst op het nadeel van monetaire financiering, want dit zal een enorme druk hebben op de koers en de prijzen. De VES-voorzitter benadrukt tot slot dat als men van het fonds gebruik maakt, dit gepaard gaat met monetaire financiering. “Dit betekent kort gezegd het bijdrukken van geld, en dit zal een doorwerking hebben op de economie”, aldus de voorzitter van de VES.   

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: