Sham Binda: “CBvS en commerciële banken treden niet inventief op”

Ondanks in juli 2020 een grote lading SRD-biljetten aangekomen is in Suriname, kampt menigeen nog met de ‘out of service’ melding bij de ATM’s. Pinnen is niet meer vanzelfsprekend en de banken lijken daar geen oplossing voor te hebben. De kritiek hierop neemt met de dag toe. De banken lieten weten dat ze opgezadeld zitten met een cashvoorraad-problematiek doordat er veel minder geldstortingen plaatsvinden. Klanten daarentegen merken geen win-win-situatie in de benadering van de banken; voor simpele stortingen en opnames moet er betaald worden, iets dat zeer ongebruikelijk is.

De parlementariër Sham Binda (VHP) zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat noch de CBvS noch de commerciële banken inventief optreden. “Covid-19 heeft een zware wissel getrokken op het gedrag van de banken. De serviceverlening is erg gedropt. Men moet inventief zijn en de zaken bijstellen anders verlies je klanten.” Het grootste probleem van elke klant is dat het nog steeds een grote “ellende is om aan je eigen geld te komen”.

Wat hierin zeer frappant is, is dat zelfs de leiding van CBvS met de handen in het haar zit. De CBvS-governor Maurice Roemer is bovendien voorgedragen door de bankiersvereniging, Asfa en VSB. “De heer Roemer voldoet volgens ons aan het profiel van een governor die wij nu nodig hebben. Hij is een crisismanager”, luidden de woorden van de voorzitter van de bankiersvereniging, Eblein Frangie. Roemer, die in februari 2020 aangesteld is als governor, heeft ondertussen geen zoden aan de dijk gezet. “Er was al een schaarste aan valuta en nu hebben we zelfs een schaarste aan SRD. De lange rijen bij de banken zijn zenuwslopend. Per 1 augustus zijn de cheques ook afgeschaft. Mensen zijn onzeker geworden om zaken met de bank te doen en dan nog komt er niet veel vanuit de leiding van de moederbank”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: